400 spraymaalipurkkia tekisi ihmeitä Lahden torityömaan ankealle aidalle

Lahtelaisella kaksikolla on toiveissa täyttää toria reunustava vihreä aita graffiteilla. Kilometrin matkalle mahtuisi taidetta ja lahtelaisia teemoja. Nyt parivaljakkoa jännittää, päästääkö kaupunki katutailteilijat valloilleen pölyn keskelle.

Kotimaa
Ville Mäkelä ja Olli Ripatti ja torityömaata reunustava vihreä aita
Vihreä aita kaipaisi Ville Mäkelän ja Olli Ripatin mukaan pientä piristystä.Meeri Niinistö / Yle

Lahden toriparkkityömaata reunustava vihreä aita on saanut muutaman lahtelaisen graffitimaalaajan mielikuvituksen laukkaamaan. Ville Mäkelä ja Olli Ripatti ovat tehneet ehdotuksen kaupungin suuntaan: aidan voisi maalata kaupunkikuvaa monipuolistamaan.

- Aita toimisi tähän hommaan mainiosti! Lahdessa ei ole yhtäkään laillista graffitiseinää ja tässähän sitä nyt sitten olisi, Mäkelä ja Ripatti tuumaavat.

Suunnitelmissa olisi aloittaa maalaaminen Torikadun puolelta kauppahallin vierustalta ja jatkaa aina Vapaudenkadun kulmaukseen. Seinille maalattaisiin yhteinäinen kuvitus ja ehkä jopa lahtelaisia teemoja ja merkkejä, kuten Pelicans ja FC Lahti.

- Tästä ollaan puhuttu lähinnä sponsoripuolella. Kyllä taiteen pitää olla laadukasta. Turha tehdä suoraa mainosta.

- Jos sinne saadaan ympättyä lahtelaisia merkkejä jotenkin fiksusti, niin tottakai, Ripatti lisää.

Osa jätettäisiin niin, että kuka vaan voisi milloin vaan maalata aitaa.

Ville Mäkelä

Vihreää aitaa on työmaan ympärillä arviolta noin kilometrin verran. Kaksikon suunnitelmissa osa aidasta olisi arvostettujen katutaiteilijoiden maalauksia.

- Osa jätettäisiin niin, että kuka vaan voisi milloin vaan maalata aitaa.

Lahti ottanut harppauksen graffitien suuntaan

Kaksikko toivoo kaupungilta apua myös sponsorointiin. Kilometrin mittaiseen aitaan toivotaan ainakin 400 spraymaalipurkkia.

- Se on aika lailla minimi. Toivottavasti kaupunki tulee jonkun verran vastaan kustannuksissa.

Mäkelän mukaan Lahden kaupunki on pikku hiljaa muuttamassa asennettaan graffiteja kohtaan. Kaupungin luvilla on maalattu alikulkutunneleita ja Lahti Energia on antanut sähkökaappejaan maalaajien käyttöön. Nyt olisi aika lyödä homma tulille, Mäkelä tuumaa.

- Organisoitiin menee vielä aikaa. Jos tästä pyritään saamaan tapahtuma isommalle jengille, niin tietty siihen menee aikaa.