1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Jäitä hattuun, neuvojat!",sanoo Mustasaaren kuntapäättäjä

Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Michael Luther (rkp) suhtautuu tyynesti sote-uudituksen väliraportin aiheuttamiin tulkintoihin. Närpiöläinen RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos totesi perjantain Vasabladetissa, ettei Mustasaari voisi enää uuden lain jälkeen hoitaa sosiaali- ja terveyspalvelujaan vaan sen olisi etsittävä kumppaneita tai jopa kuntaliitosta.

Kotimaan uutiset
Mustasaaren kunnantalo
Hans-Mikael Holmgren YLE

Mustasaaressa odotellaan rauhassa kuntarakenne ja sote-uudistuksen lainsäädäntöä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Michael Luther (rkp) sanoo, ettei kunnassa lähdetä kiirehtimään muutoksia, ennen kuin lainsäädäntö on valmis.

Eilen julkistettua sote-uudistuksen väliraporttia on tulkittu muun muassa niin, että Mustasaaren on pakko etsiä tiiviimpää yhteistyötä tai peräti kuntaliitosta palvelujen järjestämiseksi. Luther tyrmää tämän täysin.

Luther toivoo tulkitsijoille jäitä hattuun, sillä laki tulee eduskunnankin käsittelyyn todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella. Sote-uudistuksen matkalla on ollut paljon mutkia, eikä pienimmästä päästä ole se pohdinta, että onko uudistuksen henki jopa perustuslain vastainen.

- Sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitaminen on kuntien perustehtäviä. Nämä palvelut on kuntien järjestettävä tavalla tai toisella. Siinä on perustuslakivaliokunnalla pohdittavaa, noudattaako suunniteltu uudistus perustuslakia, sanoo Luther.

Lutherin mielestä isoja uudistuksia on nyt lähdetty tekemään liian pienellä joukolla. Hän olisi toivonut, että tämän kokoluokan uudistuksia suunnittelisi parlamentaarinen työryhmä, jolloin mukana olisivat kaikki puolueet.

- Hallitus-oppositio-nokittelu tekee kuntapäättäjän työn erittäin vaikeaksi, sanoo Luther.

Lue seuraavaksi