1. yle.fi
  2. Uutiset

Juankoskelle nousee kivimuuri skotlantilaisin opein

Juankoskelle Pohjois-Savoon rakennetaan 70-metristä perinteistä skotlantilaista kiviaitaa. Juankoskelaisia opastaa rakennuspuuhissa yksi Skotlannin tunnetuimmista kivirakentajista.

aidat
Skotlantilaiset ja juankoskelaiset rakentavat yhteistyössä kiviaitaa Juankosken keskustaan.
Skotlantilaiset ja juankoskelaiset rakentavat yhteistyössä kiviaitaa Juankosken keskustaan.Anja Hiltunen / Yle

Juankoskelaiset saavat pian ihastella perinteistä skotlantilaista kiviaitaa. Kiviaitaa ovat rakentamassa paikalliset ja skotlantilaiset vapaaehtoiset, ja heitä opastaa Skotlannin parhaimpiin kuuluva kivirakentaja George Gunn.

- Ensimmäisen päivän aikana aitaa syntyi jo kymmenisen metriä. Valmiin aidan pituudeksi tulee noin 70 metriä ja korkeutta sillä on puoli metriä, kertovat juankoskelaiset vapaaehtoiset Irma Hämäläinen ja Kauko Päiväniemi.

Tukevuus monen tekijän summa

Tukevan kiviaidan rakentaminen vaatii kokeilevaa käsityötä. Ensin laitetaan isoja kiviä pohjalle ja päälle nostellaan pienemmät kivet. Kivet eivät saa heilua yhtään paikallaan, ja jokainen kolo täytetään pienillä kivillä. Koloihin sopivat kivet löytyvät vain kokeillen.

Aidan tukevuutta lisää, kun kivet asetetaan tasainen puoli alaspäin ja pituussuunnassaan keskustaan päin. Valmis aita on kartion mallinen, eli tässä aidassa ylhäältä 20 senttiä kapeampi kuin pohjalta. Päällimmäiseksi aitaan tehdään vielä pienistä kivistä niin sanottu hattu.

Lähiseudun maanviljelijät ovat lahjoittaneet mielellään kiviä mailtaan aidantarpeiksi.

Yhteistyöllä yhteisöllisyyttä

Kiviaidan teko liittyy laajaan kansainväliseen yhteistyöhankkeeseen nimeltään YesCommAct. Tämä kylien yhteistyöhanke kokoaa alleen monenlaista yhteisöllisyyttä lisäävää toimintaa paikallisesti ja kansainvälisesti.

Juankoskelaisten kanssa yhteistyössä ovat skotlantilaiset sekä parkanolaiset ja paltamolaiset kumppanit.

- Tarkoituksena on edistää paikkakunnillaan yhteisöllisyyttä yhdessä tekemisen kautta, kulttuuriperinnön vaalimista, musiikkia ja hyvinvointia, hankkeen projektipäällikkö, Juankoskelle kotiutunut skotti Andi Atkinson kertoo.

- Kun teemme yhdessä, voimme hyvin. Ja kun me voimme hyvin, yhteiskunta voi hyvin, Atkinson toteaa.

YesCommAct-hanketta koordinoi ja rahoittaa Kehittämisyhdistys Kalakukko ry. Kalakukko ry on Koillis-Savossa ja Kuopion seudulla toimiva maaseudun kehittämisyhdistys.

Lue seuraavaksi