"Risto Räppääjä on ihan peruskundi"

Sinikka ja Tiina Nopola ovat ensimmäistä kertaa antaneet jonkun muun dramatisoida Risto Räppääjän teatteriesitykseksi. Marja Myllyniemen dramatisoimassa ja ohjaamassa Hilpuri Tillissä hämeenlinnalaisen Miniteatterin lapset räppäävät, kikattavat - ja valloittavat.

kulttuuri
Risto.
Kari Mustonen / Yle

Risto Räppääjä ja Hilpuri Tilli -teoksessa Riston täti Rauha Räppääjä tempaistaan väärinkäsitysten vuoksi kouluun sijaiseksi. Hän järjestää lapsille epätavallisen vauhdikkaita oppitunteja. Rauhan toilailut nolottavat Ristoa, kertoo lasten ja nuorten harrastajateatteri Miniteatterin ohjaaja Marja Myllyniemi.

- Ristohan on ihan peruskundi, ei mikään anarkisti kuten vaikka Peppi Pitkätossu.

Myllyniemen mukaan Nopoloitten teoksissa aikuiset nousevat karikatyyreinä esiin.

- Lapsia varmaan hauskuuttaa tämä juttu, koska siinä saa nauraa aikuisten toilailuille ja myös aikuiset osaavat samaistua tähän. Kauheaan hössöttämiseen ja kertomiseen, kuinka "minun lapseni oli suloinen ja muistatko, kun tuli pissi housuun" - ja sehän on lapsesta kauhean noloa, kun sitä kerrotaan muille ihmisille.

Risto Räppääjä on huikea ilmiö

Turun Kesäteatterissa on tänä kesänä kantaesityksenä Nopoloitten käsikirjoittama Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli. Risto Räppääjä ja Nuudelipää nähdään puolestaan Tampereella Komediateatterissa.

Otto Rantanen Risto Räppääjän roolissa
Kari Mustonen / Yle

Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä ja viileä Venla oli vuoden 2012 katsotuin kotimainen elokuva. Sen näki lähes 310 000 suomalaista. Heinäkuussa kuvataan uutta Risto Räppääjä ja liukas Lennart -elokuvaa, jonka ohjaa Timo Koivusalo.

Räppääjä-ilmiön laajuudesta huolimatta Miniteatterissa luotetaan lastenteatterin vetovoimaan.

- Me ollaan jouduttu tekemään valtavasti työtä, yli 50 harjoituskertaa vuodenvaihteesta lähtien. Tämä ei ole helpommasta päästä, vaikka lopputuloksen pitäisi näyttää helpolta, mennään lentäen ja laulaen, hän naurahtaa.

Räppääjä täyttää Graniittilinnan katsomon

Hilpuri Tilli on ainoa Risto Räppääjä -kkirja, missä Nelli ja Risto nähdään koulussa. Miniteatterin (siirryt toiseen palveluun) esityksestä tekee ainutlaatuisen se, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun joku muu kuin Nopolat saa tehdä dramatisoinnin.

- Nopolat ovat kaikki elokuvat ja näytelmät itse käsikirjoittaneet. Tämä on ensimmäinen, missä he ovat antaneet jonkun muun dramatisoida, ja olen kauhean iloinen, että he luottavat, sanoo Marja Myllyniemi.

Räppääjän suosion myötä Aulangon Graniittilinna tulee luultavasti täyttymään kesän mittaan, arvioi Myllyniemi.

- Eniten on tullut ennakkovarauksia mitä koskaan minun aikanani, olen ihan yllättynyt ja tosi iloinen siitä. Kun saadaan lisää pontta ja vauhtia tähän, niin uskon, että tästä tulee hauska ja iloinen kesäkappale.