1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Mars-tutkija suuntaa katseensa planeetan kanjoneihin

Oulun yliopiston tutkija Soile Kukkonen selvittää, mitä Marsin suurissa kanjoneissa on tapahtunut. Hiljattain Amelia Earhart -stipendin saanut Kukkonen kiinnostui avaruudesta jo lapsuudessaan Kuhmon maisemissa.

tiede
Nasan Spirit-marsmönkijän panoraamakamerallaan ottama 360 asteen panoraama.
Nasan Spirit-marsmönkijän panoraamakamerallaan ottama 360 asteen panoraama. Kuva on koostettu useista eri kuvista ja niiden ottaminen kesti lähes puoli vuotta, jona aikana Spirit latasi aurinkopaneeleilla akkujaan tutkimusten jatkamista varten.Nasa

Oulun yliopistossa väitöstutkimusta Marsista tekevä Soile Kukkonen on tyytyväinen tutkija. Hän on saanut hiljattain uuden, 10 000 dollarin stipendin Zonta International -järjestöltä, joka tukee erityisesti opinnoissaan menestyviä naisia.

- Kansainvälinen stipendi tarkoittaa, että tutkimustani arvostetaan. Tämä todella motivoi jatkamaan, Kukkonen toteaa.

Kukkonen tutkii Marsin pinnalla olevia kanavia, jotka sijaitsevat suuren törmäysaltaan eli Hellaksen altaan itäreunalla. Alueella on neljä yli tuhannen kilometrin mittaista kanjonia, joiden epäillään olevan veden aiheuttamia.

Tarkoituksena on kartoittaa, mitä kanjoneiden pinnalla tällä hetkellä näkyy ja milloin niissä on tapahtunut muutoksia.

- Tiedän ainakin, että kanjoneilla on ollut paljon enemmän veden toimintaa kuin aikaisemmin on uskottu. Vesi on levinnyt myös kanjoneiden ympäristöön noin 3,7 miljardia vuotta sitten. On tapahtunut muita nuorempiakin prosesseja, joista osa on mahdollisesti jään aiheuttamia. Lisäksi on muutaman miljoonan vuoden takaista mahdollista tuulen toimintaa, Kukkonen avaa tutkimustaan.

Marsin veden häviäminen mysteeri

Tutkija kiinnostui avaruudesta jo lapsena. Koti oli Kuhmon korvessa, missä ei katuvaloja ollut, joten avaruus näkyi hyvin kotipihalle.

- Vietin ulkona aikaa ihaillen maailmankaikkeutta. Lukioaikoina päätin, että haluan opiskella tähtitiedettä. Tähtitieteessä pystyy suuntautumaan moneen eri alaan ja valitsin Marsin, sillä opiskelujeni alussa Marsiin oli juuri mennyt uusia luotaimia.

Marsin tutkimisesta on hyötyä myös Maan mysteerien avaamisessa.

- Se tiedetään, että Marsissa on ollut joskus suuria määriä vettä, mutta se on hävinnyt emmekä tiedä miksi tai minne. Olisi hyvä tietää, mitä Marsille tapahtui, jotta voisi miettiä mitä maapallolle voi tapahtua.

Onko Marsissa sitten elämää?

- Siellä voi olla, mutta en tiedä sitä varmasti, ennen kuin olen päässyt käymään paikan päällä, tutkija naurahtaa.

Lue seuraavaksi