Keskussairaalan päivystykseen aulaemäntä jonotusaikoja selventämään

Emännän päätehtävänä olisi pitää odottavat potilaat ajantasalla jopa kahdeksan tuntia kestävästä odottamisesta.

Kotimaa
Kainuun keskussairaalan ramppi
Hanne Kinnunen / Yle

Olisiko päivystyksessä helpompi jonottaa, jos joku henkilökunnasta kävisi välillä kertomassa aikatauluista ja asioista, jotka vaikuttavat hoidon antamiseen?

Kainuun keskussairaalan eläkkeellä oleva lastentautien erikoislääkäri Pertti Varimo (sd.) on tehnyt valtuustoaloitteen aulaemännän saamiseksi päivystykseen.

Olisi hyvä, että aulaemäntä voisi käydä selventämässä, että nyt on esimerkiksi kolaripotilaita, jotka vaativat kiireellistä hoitoa.

Pertti Varimo

- Kun tehdään kolmivuorotyötä, niin joku voisi tällaisen pikkuvastuun ottaa. Hänen tehtävänään olisi kertoa potilaille esimerkiksi missä mennään, ja kuinka kauan ehkä joutuu vielä odottamaan koetta tai pääsyä lääkärille. Vähemmän kiireelliset joutuvat aina odottamaan pidempään. Olisi hyvä, että aulaemäntä voisi käydä selventämässä, että nyt on esimerkiksi kolaripotilaita, jotka vaativat kiireellistä hoitoa.

Varimo teki aloitteen maakuntalehti Kainuun Sanomissa olleen kirjoituksen ja yleisön mielipiteiden takia, joista ilmeni että moni potilas tunsi olevansa eksyksissä päivystysvastaanotolla.

- Hoitoa pidettiin pienenä rääpäisynä ja silloin minulla kuohahti.

Pertti Varimo tietää, ettei uusia virkoja ole luvassa, mutta järjestelemällä työtehtäviä voitaisiin aulaemäntä saada selventämään asioita asiakkaille.

Eläkkeellä helppo huudella

Pertti Varimo jäi Kainuun keskussairaalasta eläkkeelle helmikuussa 2013. Hän myöntää, että aloite oli helpompi tehdä eläkeiläisenä kuin virkamiehenä.

- Se on ihan selvä, että nyt kun on "vapaa kansalainen", niin ei tarvitse kumartaa eikä pyllistää mihinkään. Eikä sitä voi virkamiehenä mitä tahansa esittää, täräyttää Varimo.

Hän on mukana Kajaanin kunnallispolitiikassa ja toimii Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän valtuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana.