Patrian Kroatia-kaupasta nostettiin syytteet kolmelle suomalaiselle

Syyttäjän mukaan Patria Vehicles -yhtiössä syyllistyttiin törkeään lahjusten antamiseen vuosina 2005–2008. Jutussa epäillään, että lahjuksilla yritettiin vaikuttaa Kroatian presidentin ja kroatialaisyhtiön pääjohtajan toimintaan.

Kotimaa
Miehistönkuljetusvaunua kootaan tehtaalla.
Kroatian tilaamia Patria AMV-miehistönkuljetusvaunuja koottiin Djuro Djakovicin tehtailla Slavonski Brodissa.Yle

Kolmea Patria-konserniin kuuluneen Patria Vehicles Oy:n entistä työntekijää epäillään lahjusrikoksista Kroatian kanssa tehdyn panssariajoneuvokaupan yhteydessä.

Syytteet törkeästä lahjusten antamisesta saavat Patria Vehiclen entinen toimitusjohtaja, yhtiön entinen myynti- ja markkinointijohtaja sekä Kroatian kaupasta vastannut myyntipäällikkö.

Lisäksi Patria Vehiclestä nimensä Patria Land Services -yhtiötä vaaditaan rikoksista yhteisösakkoon.

Välikäsi Itävallassa 

Syytettyjen epäillään osallistuneen välikäsien kautta lahjusten lupaamiseen tai antamiseen panssariajoneuvokaupan yhteydessä. Syytettyjen epäillään luvanneen lahjuksia viisi prosenttia panssariajoneuvojen kauppahinnasta, joka toteutui lopulta 50 miljoonan arvoisena.

Patrian epäillään maksaneen osan luvatuista lahjuksista eli noin 1,5 miljoonaa euroa Itävallassa toimineelle konsultille välitettäväksi edelleen.

Tutkinnassa on päädytty epäilemään, että lahjonnalla on yritetty vaikuttaa Kroatian presidentiin ja kroatialaisen valtioyhtiön pääjohtajan toimintaan Patria-kaupoissa. Valtionsyyttäjä Jukka Rappe toteaa kuitenkin, että lahjonnan kohteena olleet eivät välttämättä saaneet rahaa.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2005–2008. Tuolloin Kroatian presidenttinä oli Stjepan Mesic.

Rappe sanoo myös, että lahjonnassa on erilaisia vaikutuskeinoja ja lahjonnaksi katsotun toiminnan kirjo on laaja.

Jutun syyttäjänä on Rappen lisäksi ja Pirkanmaan kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäki.

Kroatia-juttu ollaan yhdistämässä Slovenian lahjusrikosjuttuun

Syyttäjät ovat pyytäneet käräjäoikeutta yhdistämään Kroatia-asiassa nostetut syytteet käräjäoikeudessa jo vireillä olevaan Patria Vehicles Oy:n Slovenian panssariajoneuvokauppaan liittyvään lahjusrikosjuttuun. Sen pääkäsittely käräjäoikeudessa alkaa elokuussa.

Kroatia-syyte koskee henkilöitä, jotka ovat jo syytettyinä Slovenia-asiassa ja asioiden oikeudenkäyntiaineisto on osittain yhteinen.

Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensa rikoksiin.