Poliisi: Viimeaikaiset räjäytysonnettomuudet erittäin vakavia

Poliisi pitää kesäkuussa Uudellamaalla tapahtuneita räjäytysonnettomuuksia erittäin vakavina. Poliisin mukaan onnettomuuksissa olisi ollut ainekset suuriinkin tuhoihin. Poliisi ei kuitenkaan näe työkulttuurin muuttuneen räjäytystöissä.

Kotimaa
Site of explosion in Matinkylä.
Poliisi ja pelastuslaitoksen yksiköitä kauppakeskus Ison Omenan räjähdyspaikalla Matinkylässä kesällä 2012.Yle

Uudellamaalla sattui kesäkuussa kolme räjäytysonnettomuutta, joissa kiviä sinkoutui pitkälle räjäytysalueen ulkopuolelle. Ensimmäinen onnettomuus sattui kesäkuun alkupuolella Vantaalla ja loput kaksi kesäkuun loppupuolella Espoossa.

- Espoossa tapahtuneet tapaukset sattuivat taajaman läheisyydessä. Oli onnelliset tähdet mukana ettei henkilövahinkoja tullut. Kauklahden tapauksessakin oli erittäin läheltä piti -tilanne, sanoo rikosylikomisario Tarmo Lamminaho Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kaikissa tapauksissa sinkoutumiset ovat alustavien tutkimusten mukaan johtuneet liian huonosta suojauksesta.

- Muut asiat, kuten lupa-asiat ovat olleet kunnossa mutta työsuorituksissa on ollut huolimattomuutta. Räjäytyskentän peittäminen on tehty puutteellisesti räjäytyskentän suuruuteen verrattuna, Lamminaho kertoo.

Räjäyttäjien luvat harkintaan

Onnettomuustiheydestä huolimatta poliisi ei kuitenkaan näe, että räjäytystöitä tehtäisiin nykyisin aiempaa huolimattomammin.

- Räjäytystöitä tehdään ja tekevälle aina sattuu. Nyt näyttää siltä, että tässä Länsi-Uudenmaan alueella onnettomuuksia on sattunut jostain syystä. En kuitenkaan näkisi, että tässä olisi mitään piikkiä olisi, jos asiaa arvioidaan pidemmällä aikajänteellä.

Kesäkuussa tapahtuneiden räjäytysonnettomuuksien tutkinnat ovat vielä kesken. Lamminaho kertoo, että tutkinnassa arvioidaan onko huolimattomuus sitä luokkaa, että luvanmyöntäjän eli poliisin pitää alkaa pohtia lupien uudelleenharkitsemista.

- Jos homma ei pelitä, niin luvathan voidaan ottaa sitten pois, Lamminaho kertoo.