1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Henrik Otto Donner kaatoi raja-aitoja

Henrik Otto Donner (1939-2013) oli monipuolinen säveltäjä, sovittaja, trumpetisti ja musiikin tuottaja. Hän oli yksi tarunhohtoiseksi nostetun Love Recordsin perustajista.

Säveltäjä Henrik Otto Donner kesällä 1970. Kuva: Kari Santala / Lehtikuva

Henrik Otto Donner tunnetaan ehkä parhaiten vuonna 1966 perustetusta Love Records -levy-yhtiöstä, jonka Donner pani alulle yhdessä muusikko Christian Schwindtin ja silloisen musiikkitoimittajan Atte Blomin kanssa.

Yhtiöstä tuli monen merkittävän taiteellisesti kunnianhimoisen yhtyeen ja artistin kotipesä. Yhtiölle levyttivät muun muassa Maarit, M.A. Numminen, Juice Leskinen, Pekka Streng, Wigwam ja Tasavallan presidentti.

Love Records julkaisi myös lähes kaikki keskeiset vasemmistolaisen laululiikkeen hitit, joita nuoret ylioppilasteatterilaiset, kuten Kaisa Korhonen, Kristina Halkola ja Arja Saijonmaa sekä ”uuden laululiikkeen” johtotähti Agit Prop esittivät.

Luutumista vastaan

Donner oli pohjimmiltaan kuitenkin säveltäjä, joka hakeutui 50- ja 60-lukujen taitteessa opiskelemaan musiikin kirjoittamista ja sovittamista Sibelius-Akatemiaan. Siellä häntä opettivat muun muassa säveltäjämestarit Joonas Kokkonen ja Nils-Erik Fougstedt.

Donner oli yksi niistä 60-luvun säveltäjistä, joiden elämänasenteeseen kuului kriittinen vastakulttuuriajattelu.

Säveltäjänä ja muusikkona hän löysi hengenheimolaisia uuden kokeellisen elektronimusiikin parista, jota Donner lähti opiskelemaan 60-luvun alussa muun muassa Pariisiin. Kokemus poiki Helsinkiin ensimmäiset ”happeningit”, joita Donner oli järjestämässä.

ELMUsta virtaa

Donner laajensi työskentelyään kotimaiseen elokuvaan ja lukuisiin erilaisiin projekteihin, joista yksi nosti näyttelijä Tauno Palon takaisin valokeilaan laulajana 70-luvun alussa.

Monipuolinen säveltäjä ja muusikko oli 70-luvun lopulla perustamassa ELMUa, Elävän musiikin yhdistystä, joka aloitti uuden sivun suomalaisen populaarikulttuurin historiassa. Donner oli mukana myös useissa järjestöissä, kuten taiteilijoiden rauhanjärjestö PANDissa.

Vuonna 2006 Donner käynnisti projektiluontoisen Loveradion, jossa soitettiin Love Recordsin äänitteitä kuukauden ajan. Donnerin mukaan kanava teki sitä, minkä Yleisradio jätti tekemättä.

Henrik Otto Donner työskenteli Ylen suomenkielisen viihdeosaston päällikkönä 1970-74.