1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymmenettuhannet kokoontuivat taas Suviseuroihin

Suviseurat on koonnut perjantaihin mennessä Pudasjärvelle yli 50 000 seuravierasta. Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen uskoo, että vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä osataan keskustella aiempaa paremmin. Tutkijan mielestä liikkeen pitäisi palata alkuperäiseen toimintaansa herätysliikkeenä kasvatuksellisen liikkeen sijaan.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Suviseurojen tunnuslauseeksi on tänä vuonna valittu epäilevän Tuomaksen sanat Jeesukselle: "Minun Herrani ja Jumalani". Teema on hyvin tuttu uskovaiselle ihmiselle ja ajankohtainen myös vanhoillislestadiolaisuudessa, sanoo Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen. Hännisen mukaan esimerkiksi parin vuoden takainen hyväksikäyttökohu oli raskasta aikaa, mutta se opetti myös keskustelemaan vaikeistakin asioista.

- Meidän on syytä vaalia avointa keskustelukulttuuria ja opetellakin sitä. Keskustelussa arvostan erityisesti sitä että arvostetaan ja kuunnellaan toista. Sen vuoksi meillä on yhtenä alustuksen aiheena toisen ihmisen kohtaaminen. Ajatuksena on, että olisi syytä välillä pysähtyä ajattelemaan, miten kohtaan eri tavalla ajattelevan, eri tavalla uskovan ihmisen, Hänninen kertoo.

Netti muuttanut liikettä

Ajankohtainen kysymys, josta Hänninen toivoo seuroissa keskustelua, on kysymys perinteisen avioliiton mallista.

- Toivottavasti avioliitosta keskusteltaisiin ja se olisi esillä myös saarnoissa. Tämä aika on järkyttänyt peruskysymyksiä. Meillä on paljon lapsia ja nuoria, joiden tulevaisuuteen liittyy vahva näkemys perinteisestä kristillisestä ja kestävästä avioliitosta, Hänninen toteaa.

Vanhoillislestadiolainen tutkija Tuomas Palola kertoo, että keskustelukulttuuri liikkeessä on muuttunut.

- Pysyvinä lausumina pidettyjä asioita haastetaan entistä enemmän. Keskustelu on kuitenkin avointa lähinnä yksityisisesti, ei niinkään virallisissa tilaisuuksissa, Palola arvioi.

Tietoyhteiskunta on muuttanut tutkijan mukaan liikettä voimakkaasti.

- Globaali, reaaliaikainen tietoyhteiskunta on muuttanut liikettä kaikkein eniten. Asioista tiedetään laajasti, Palola pohtii.

Liikkeen pitäisi palautua herätysliikkeeksi sen sijaan, että se pyrkisi säilyttämään mahdollisimman suuren ulkonaisen elämäntapanormiston.

Tuomas Palola

Tutkija toivoo paluuta alkuperäiseen

Esimerkiksi naispappeudesta on liikkeen sisällä erilaisia näkemyksiä.

- Todellisuudessa liike on moniäänisempi kuin miltä se julkisuudessa näyttää. En kuitenkaan usko, että naispappi voisi koskaan puhua Suviseuroissa. Voi olla kuitenkin mahdollista, että naispappi puhuisi liikkeen kirkkotilaisuuksissa, Palola toteaa.

Tulevaisuudessa suurin haaste vanhoillislestadiolaisuudelle on tutkijan mukaan palaaminen alkuperäiseen tarkoitukseen herätysliikkeeksi.

- Liikkeen pitäisi palautua herätysliikkeeksi sen sijaan, että se pyrkisi säilyttämään mahdollisimman suuren ulkonaisen elämäntapanormiston. Kyse on kuitenkin alunperin herätysliikkeestä, ei kasvatusliikkeestä, Palola puntaroi.

Suviseurat on koonnut Pudasjärvelle perjantaihin mennessä yli 50 000 seuravierasta. Sunnuntaille odotetaan mahdollisesti jopa 80 000 vierasta.