Riihenperäläinen unelma elää lehmän tahtiin

Maisemalaidunnus ja Suvitien kotieläimet pitävät jalat maassa ja pään sopivasti pilvissä. Hannu ja Mervi Riihenperä elävät vihdoinkin unelmaansa.

Kotimaa
Lilli!
Ville Välimäki / Yle

Janakkalaisella laitumella on vieraskirja, johon on kirjoitettu: "Kyllä huomaa kuka on joukon pomo." Ja aivan oikein, Lilli-kyyttö johtaa joukkoa ja tuuppii tarvittaessa sivummalle joko vasikoita tai tv-kuvaajia.

- Kyyttö on todella viisas eläin ja ajattelee omilla aivoillaan. Lilli on porukan johtaja, joka kiertää uuden tulokkaan kanssa laitumen ja näyttää missä on vesi- ja makuupaikat. Pomolehmä pitää huolen porukasta ja on koko ajan hereillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Muut tuntevat olonsa turvalliseksi ja saavat syödä rauhassa. Kyytön poikimiseen ei kannata mennä lähelle, se homma hoidetaan omin voimin, sanoo Topenon kyläläinen, yrittäjä Hannu Riihenperä Lopelta.

Maisemalaidunnus avartaa

Maisema ei ole vielä kansallisromanttisen idyllinen, mutta työtä tehdään miltei kellon ympäri. Laidun on siivottu ihmisen toimesta isoimmista pajuista, ja siellä täällä alkaa olla syötyjä alueita. Laitumella valon määrä kasvaa ja tilaa tulee. Maan alla lymyilee siemenpankki, joka on valmiina puskemaan kasveja pintaan.

- Maisemalaidunnuksen jälkeen saattaa löytyä hyvinkin harvinaisia kasveja, jopa vuosikymmenten jälkeen. Maisemat muuttuvat kauniimmiksi ja eläimet herättävät poikkeuksetta paljon kiinnostusta ja iloa ihmisissä.

- Lehmiä ja lampaita tullaan katsomaan päivittäin ja niiden seuraaminen tuntuu olevan ihan kaikenikäisten mieleen, hymyilee Hannu Riihenperä.

Eu-tukikuviot vielä auki

Maisemalaidunnus on nauttinut toistaiseksi EU-tukea, ja sopimuksia on tehty viideksi vuodeksi kerrallaan. Tuore maatalouspaketti ei vielä kerro, jatkuuko tuki.

- Viisi vuotta on aika, jolloin jotain alkaa näkyä. Alalle on kiinnostusta, mutta eihän kukaan ryhdy tätä ammattimaisesti tekemään, jos on koko ajan pelko, että viiden vuoden päästä loppuvat työt. Ilman EU-tukea tässä ei tietenkään olisi sitä vähääkään järkeä, sanoo Hannu Riihenperä.

Viimeinen mahdollisuus - siihen oli tartuttava!

Järjellä ja kyytöillä ei välttämättä ole paljoa yhteyttä. Silti Suvitien kotieläintila on keski-ikäisen pariskunnan konkreettinen toteutunut unelma. Jopa jokaisen euronmenetyksen arvoinen.

Eräs maanviljelijä sanoi, että pitää olla hyvät tulot, että voi harrastaa näin kalliisti, ja oikeassa olikin.

Hannu Riihenperä

- Tuli sellainen tunne, että nyt on viimeinen mahdollisuus tehdä jotain, mitä oikeasti haluaa. Vielä kun rinnalle löytyi sellainen ihminen, joka haluaa samaa, niin päätimme lähteä tähän, sanoo Hannu.

- Eräs maanviljelijä sanoi, että pitää olla hyvät tulot, että voi harrastaa näin kalliisti, ja oikeassa olikin, hän nauraa.

Hannu Riihenperän mukaan laitumella ei tarvitse näyttää, kuka osaa parhaiten. Ei tarvitse välittää pukeutumisesta vaan saa olla rennosti omana itsenään, sanoo Hannu.

- Eikä meidän tarvitse huolehtia siitä, että tällä on pakko pärjätä seuraavat 30 vuotta. Tämä ja huominen päivä riittää, sanoo Mervi Riihenperä.

Lilli nyökkää vieressä.