Meren mahti inspiroi taiteilijaa ja merikarhua

Meren kauneus ja arvaamattomuus ovat kiehtoneet taiteilijoita, mutta myös merenkulkijoita. Vaasassa Tikanojan Taidekotiin avattu teemanäyttely on ylistys vanhoille laivoille ja merelle, ja se teki vaikutuksen myös vaasalaismerimieheen, joka on nähnyt meren monet kasvot.

kuvataide
Adolf Bockin meriaiheinen maalaus.
Antti Haavisto / Yle

Vaasassa Tikanojan taidekodin kaikkiin kerroksiin levittäytyvä näyttely esittelee meritaiteen mestarien maalauksia lähes sadan vuoden ajalta.

Pääosissa näyttelyssä on itsekin maailman meria seilannut saksalaissyntyinen Adolf Bock. Lisäksi esillä on muutamia töitä myös muilta tuon ajan mestareilta.

- Erittäin hieno näyttely, ottaisin jokaisen työn seinilleni heti. Etenkin meren Adolf Bock on osannut kuvata hienosti, sillä meri ei koskaan ole samannäköinen ja värinen ja se on myös arvaamaton, kehuu Unto Lintala.

Vaasalainen Unto Lintala toimii Vaasan merihistoriallisen yhdistyksen puheenjohtajana ja vastaa myös Merimuseon toiminnasta, josta näyttelyyn on saatu myös vanhaa laiva-aiheista materiaalia.

Lintala on työskennellyt merenkulun parissa lähes sen kaikissa muodoissa ja hän on nähnyt paljon myös meriaiheista taidetta.

Merenkurkku maailman vaarallisimpia vesiä

Vaikka kapea merenkurkku ei maailman suurimpia meriä olekaan, tekee sen kapeus ja mataluus siitä arvaamattoman. Unto Lintala on tutkinut haaksirikkoja vuodesta 1854 vuoteen 1930 asti ja myös sukeltanut hylyissä.

Vanha merikarhu Unto Lintala katselee Adolf Bockin meriaiheista taideteosta.
Meren Adolf Bock on osannut kuvata hienosti, sillä meri ei koskaan ole samannäköinen ja värinen ja se on myös arvaamaton, kehuu Unto Lintala.Antti Haavisto / Yle

- Jo tuona reilun 30 vuoden aikana Merenkurkussa tuhoutui yli 200 laivaa, mutta onneksi matala Merenkurkku mahdollisti silti monen miehen hengissä säilymisen, vaikka ihmishenkiäkin myrskyt ja karikot välillä täällä vaativat, muistelee Lintala.

Varsinkin purjelaivoilla navigointi oli tuohon aikaan näissä oloissa todella vaikeaa ja syksyn viimeiset puutavaralastit Eurooppaan saattoivat olla kohtalokkaita myrskyn yltyessä.

Merenkurkussa upposi pelkästään vuoden 1879 aikana jopa 14 laivaa ja Valassaarillakin yhtenä yönä samaan aikaan kolme alusta.

Taiteilija Bockin seitsemän henkeä

Adolf Bockilla oli mistä ammentaa, sillä hän ehti seilata maailman seitsemällä merellä ja pestautui Saksan laivastoon jo 20-vuotiaana.

Saksassa vierähti 20 vuotta, Suomessa 20 ja Ruotsissakin 17 vuotta, joten maailmaa ja meriä tuli nähtyä, mutta myös maalattua.

- Hänellä oli seitsemän kissan henkeä, sillä hän selvisi muun muassa suuresta Itämeren katastrofista, jossa saksalaisalus vei meren hautaa Puolan rannikolla yli 6 000 ihmistä, muistelee Lintala.

Sen jälkeen Bock asettuikin Suomen, jossa hän ehti olla myös monilla suomalaisaluksilla.