Luomuviinien myynti kasvaa hurjaa tahtia

Viime vuosina runsastunut valikoima ilahduttaa monia viininystäviä. Luomuviinit on valittu myös teemaksi viikonloppuna järjestettäville Kuopion viinijuhlille.

Kotimaa
Luomua mainostetaan Alkossa.
Anja Hiltunen / Yle

Luomutuotetut viinit kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Reilun kymmenen vuoden ajan luomuviinien trendi on ollut vahvasti nousussa.

Tänä vuonna tammi-toukokuun aikana luomuviinejä myytiin 17 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Luomuviinit ovat olleet Alkon valikoimissa vuodesta 1994. Valikoima on laajentunut 200 tuotteeseen.

Viime elokuussa luomuviinin valmistuskriteerit laajennettiin Euroopassa koskemaan viininviljelyn lisäksi myös viinin valmistusprosessia. Aiemmin säännökset koskivat vain viiniköynnösten luomuviljelyä.

Koska valmistuksessa on ollut eroja, ei yksiselitteisesti määriteltyä luomuviiniä ole ollut.

Kumppanikasvit ja hyönteiset viljelijän apuna

Luomurypäleiden viljelyssä maaperää hoidetaan kumppanuuskasveilla, jotka lannoittavat, torjuvat rikkakasveja ja antavat tilaa hyödyllisille hyönteisille.

Maan rakennetta ja ravinnetasapinoa pidetään yllä eloperäisillä lannoitteilla tai luonnosta saatavilla kivijauheilla sekä vuorottelemalla köynnösten välissä kasvavia kivilajeja.

Viinin valmistusprosessissa vältetään kemiallisia aineita. Myös viinin säilyvyyttä parantavia sulfiitteja käytetään luomussa vähemmän kuin tavanomaisesti tuotetun viinin valmistusprosessissa. Rajoituksia on myös lämpökäsittelylle ja suodatuksen, tanniinien, hiivan ja kirkastusaineiden käytölle.

EU:n luomutunnusta saavat käyttää 1.8.2012 jälkeen valmistetut luomuviinit. Kaikissa Alkossa myytävissä luomuviineissä tulee olla EU-luomumerkin lisäksi myös paikallisen luomusäätiön tai -järjestön myöntämä luomusertifikaatti.

Luomu kelpaa kaikille

Myös Kuopion Sokoksen Alkossa luomuviinien suosio näkyy. Myyjä Miia Kauhasen mukaan luomuvalikoima kiinnostaa asiakkaita laidasta laitaan.

Useat viininviljelijät ja -valmistajat tuottavat nykyisin viininsä eettisin perustein. Luomusertifikaatin hankinta on aikaa vievä ja byrokratiaa vaativa prosessi, ja monet, etenkin pienemmät valmistajat eivät välttämättä edes hanki viineilleen EU-luomutunnuksia.

Alko on myynyt tänä vuonna yhteensä 20 miljoonaa litraa puna-, valko- ja kuohuviinejä, josta 1,5 miljoonaa litraa on ollut luomua.

Kuopion viinijuhlien teemana luomu

Myös tämänvuotisten Kuopion viinijuhlien teema on luomu.

- Halusimme olla ajan hermolla ja edelläkävijöitä. Luomuviinit ovat kuluttajien suosiossa, ja viime vuonna saatiin luomuviinien uudet EU-määräykset, viinijuhlien projektipäällikkö Jorma Iivanainen kertoo.

Viinijuhlien viinit tulevat Espanjasta, Ranskasta ja Italiasta, Saksasta, Turkista ja Itävallasta. Harvinaisuuksina on tarjolla yksi itävaltalainen valko- ja yksi punaviini, jotka on valmistettu ilman sulfiittia.