"Saimaannorpan siirtämiselle ei ole mitään perusteita"

Saimaannorpan siirtoistutus muualle Suomen järviin ei ole norppa-asiantuntija Juha Taskisen mukaan mitenkään mahdollista. Ruokolahtelainen Seppo Lehtinen pyrki saamaan huomiota siirtoistutusta ajavalle kansalaisaloitteelleen pyöräilemällä Ruokolahdelta Inariin.

luonto
Saimaannorppa makoilee rantakalliolla.
Saimaannorppa.Jouni Koskela

- Siinä ei ole mitään biologiseen tai suojeluun liittyvää perustetta. Saimaannorpan koti on Saimaassa ja en näe syytä miksi näitä vähäisiä norppia pitäisi viedä muihin järviin, sanoo norppa-asiantuntija Juha Taskinen.

Ruokolahtelainen Seppo Lehtinen yritti pyöräillä Ruokolahdelta Inariin saadakseen huomiota siirtoistutusta kannattavalle kansalaisaloitteelleen. Miehen matka kuitenkin tyssäsi jo Joensuuhun tulehtuneen akillesjänteen takia. Taskinen kertoo, että pienikin heilahdus norppakannassa, ihan vain paikallinenkin onnettomuus, kääntää ohuen kannan jyrkkään laskuun.

- Tuhlaisimme harvoja yksilöitä Saimaalta, jos siirtäisimme niitä toiseen elinympäristöön. Pelkästään tautikannat ovat erilaisia eri järvissä. Täällä kotijärvessä norppia on suojeltava. Norpat ovat täällä tuhansia vuosia eläneet, niin miksi ottaa niitä sieltä pois, Taskinen sanoo.

Taskinen sanoo, että kansalaisaloite siirtoistutuksesta on kaunis ajatus, mutta ei toteuttamiskelpoinen.

- Hyvä, että ihmiset ovat aktiivisia ja miettivät mitä saimaannorpan pelastamiseksi voitaisiin tehdä, mutta kotijärvi Saimaa on kuitenkin norpalle paras elinympäristö koko maailmassa. Täällä on tilaa, paljon kalaa ja muutenkin hyvä elää. Norppakanta voi nousta entiseen kukoistukseensa kun me otamme huomioon norpan omissa valinnoissamme ja päätöksissämme, Taskinen sanoo.

Siirto toiselle alueelle Saimaalla on mahdollista

Norppien siirtäminen Saimaalla järvialtaasta toiseen on mahdollista. Puumalaan siirtoistutettiin 90-luvun lopulla Venla-norppa, joka vaelsi Puumalasta Pajusaarenselälle ja alkoi synnyttää siellä ahkerasti.

- Uskotaan, että osa eteläisen Saimaan norppakannan noususta on tämän yhden norppanaaraan ansiota. Eli tällainen siirto on siis mahdollista, Taskinen kertoo.