Norppabongaus on hyvän mielen bisnestä

Saimaannorppaa tullaan katsomaan kaikkialta Suomesta. Erilaisille norpparisteilyille on riittänyt asiakkaita jo kymmenen vuotta.

Kotimaa
Saimaannorppa makoilee kalliolla.
Jouni Koskela

Sympaattinen saimaannorppa kiinnostaa erityisesti vanhempaa väestöä ja luontoharrastajia. Kiinnostus saimaannorppaa kohtaan on kasvanut pikkuhiljaa.

- Mitä enemmän saimaannorpasta puhutaan, siitä myös kiinnostutaan. Ulkomaalaiset vieraat ovat usein lajibongareita, kertoo Mari Sont Saimaa Holiday Oravista.

Risteilyt tehdään norpan hyvinvoinnin ehdoilla. Liian lähelle ei mennä ja matkat tehdään pienveneillä. Valokuvausryhmille ei risteilyjä voida erikseen tarjota, sillä saimaannorppa on suojeltu eläin.

- Risteilyissä on se ehdoton edellytys, ettei norppaa häiritä. Ammattikuvaus vaatii erillisen häirintäluvan, joka haetaan vuosittain tietylle alueelle. Muu, yksittäinen valokuvaus ei vaadi lupia, ohjeistaa luontomatkailuyrittäjä Juha Taskinen Norppamatkoista.

Norppa näkyviin oikealla ajoituksella

Matkoilla ei voida luvata saimaannorppaa estradille, mutta usein matkat ajoitetaan norpan karvanvaihtoajalle, jolloin ne nousevat kiville.

- Nyt on nähty jokaisella reissulla ainakin yksi, korkeintaan kolmetoista. Niitä nähdään sekä kivillä että vedessä.

Norppayrittäjyyteen kannustaa positiivinen asenne ja rakkaus luontoon.

- Tämä on ehdottomasti hyvän mielen toimintaa. Kunhan kulut saa pois. On mukava nähdä kun ihmiselle tulee hyvä mieli, pohtii Taskinen.