Muinainen skyyttipäällikkö palautetaan hautaan kirouksen pelossa

Kazakstanilaiset arkeologit taipuivat paikallisten asukkaiden pelkoihin, joiden mukaan hautakummustaan pois joutunut päällikkö tuottaa paljon pahaa.

kulttuuri

Kazakstanissa haudataan uudelleen 2 500 vuotta sitten elänyt skyyttipäällikkö, joka paikallisten asukkaiden mukaan on kummitellut sen jälkeen, kun arkeologit nostivat hänen ruumiinsa haudasta kymmenen vuotta sitten.

Sakat olivat skyyttiheimo, joka rikastui käymällä kauppaa Keski-Aasian laajoilla tasangoilla, ja osa tuosta vauraudesta päätyi johtajien hautoihin.

Yksi kultaisessa haarniskassa ja jalokivin koristellussa haarniskassa haudatuista päälliköistä löytyi hautakummusta Šiliktinskin laaksosta vuonna 2003.

Taikauskoa, sanovat tutkijat

Jo aiemmin oli löydetty kaksi samanlaista "kultaisena miehenä" tunnettua miestä. Ensimmäisestä, jonka hauta löytyi vuonna 1970, on tullut Kazakstanin epävirallinen symboli, mutta uusinta löytöä asukkaat pitävät varsinaisena pahanilmanlintuna.

Sen jälkeen, kun arkeologit avasivat hänen hautansa, alueelle on iskenyt useita tulvia ja yksi paha kuivuus, karjaa on kuollut, ja lapsilla on havaittu aiempaa enemmän oppimisvaikeuksia, kertoo Kazakstanin televisio KTK.

Tutkijoiden mukaan todellinen syy äärimmäisiin sääilmiöihin on ilmastonmuutos. Muu on pelkkää taikauskoa, he sanovat. Arkeologit ovat kuitenkin taipuneet uusiin hautajaisiin kulttuuriministeriön pyynnöstä, jotta alueella heränneet levottomuudet rauhoittuisivat.

Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto RIA Novosti.