A-luokan makkaraa saa sittenkin vielä

Lihan ystävillä on syytä riemuun, sillä varmasti lihaisaksi tiedettyä A-luokan makkaraa saa kaupoissa myydä vielä vuoden ajan. A-luokan merkintöjen piti poistua makkarapakkauksista tästä päivästä alkaen.

Kotimaa
Makkara tirisee grillissä.
Yle

Viime vuoden heinäkuussa voimaan tulleen asetuksen mukaan makkaran koostumusta koskevat säännökset poistettiin, minkä myötä myös A-luokan merkinnän piti poistua makkarapakkauksista kokonaan. Teollisuus sai asetukselle kuitenkin vuoden siirtymäajan varastossa olevien pakkausten käyttämiseksi.

Alun perin siirtymäajan piti päättyä tänään, mutta maa- ja metsätalousministeriö päätyi jatkamaan sitä vuodella. Lihanhimoisten grillaajien kesän pelastivat perunapussit, sillä sama asetus poisti myös perunoiden laatumerkinnät.

- Ruokaperunassa oli myös aiemmin laatuluokat lainsäädännössä, ja niillä merkinnöillä varustettuja pakkauksia on nyt sitten vielä huomattavasti pakkaajien varastoissa, Haikonen selvittää jatkoajan syytä.

Vanha laki velvoittaa vanhoja pakkauksia

Grillaajan ei siis aivan vielä tarvitse syynätä makkarapakettiaan tuskanhiki otsalla. Sekä A-luokkaiseksi merkittyä makkaraa että ykkösluokan perunaa saa myydä vielä vuoden ajan. Siirtymäaika umpeutuu 1.7.2014.

Lihanhimoisten grillaajien kesän pelastivat perunapussit.

Vanhentunein merkinnöin varustetussa pakkauksessa myytävän tuotteen on toki edelleen oltava vanhan lainsäädännön mukaista. Grillaaja voi siis olla varma, että A-luokan makkarasta 63 prosenttia on lihaa tai ainakin siihen verrattavia aineita.

Reseptit pysyvät entisellään

Alunperin asetusmuutoksen taustalla on Euroopan Unionin elintarvikelainsäädäntö, jonka kanssa suomalaiset säännökset on tehtävä yhdenmukaisiksi. EU:ssa makkaran koostumuksesta ei ole annettu erityisiä vaatimuksia.

- Kaikki tällaiset tuotekohtaiset säännökset, jotka liittyvät muuhun kuin tuoteturvallisuuteen, niin katsotaan että ne eivät enää sovi tähän päivään, Haikonen sanoo.

- Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuottajan tarvitsisi mitenkään muuttaa reseptejä.

Myös siirtymäajan päättymisen jälkeen ensi vuonna makkaran lihapitoisuus ja siihen käytetyt raaka-aineet on kerrottava pakkauksessa.