Lähtivätkö asuntojen hinnat laskuun Helsingissä?

Tilastokeskuksen ennakkotiedoista ilmeni perjantaina, että vanhojen asuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla toukokuussa. Edelliskuuhun verrattuna laskua oli 0,5 prosenttia. Onko käänne hintojen nousussa nyt nähty? Yliaktuaarit toteavat, ettei yhden kuukauden pienestä muutoksesta kannata vetää suuria johtopäätöksiä.

Kotimaa
Perhe asuntonäytössä
Yle

Tilastokeskus julkisti perjantaina ennakkotiedot toukokuun asuntokauppojen hinnoista.

Monissa medioissa nostettiin esiin notkahdus pääkaupunkiseudun kohdalla: ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla huhtikuuhun verrattuna 0,5 prosenttia.

Muualla Suomessa hinnat sen sijaan nousivat edelleen edeltävään kuuhun verrattuna 0,8 prosenttia.

Tarkoittaako tämä nyt sitä, että asuntojen hintojen nousu on kääntynyt laskuun Helsingissä?

Yliaktuaari Martti Korhonen Tilastokeskuksesta toppuuttelee, ettei näin pienestä muutoksesta vielä kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Korhosen mukaan asuntojen hintojen kehityksestä saa paremman kuvan, kun toukokuun lukuja vertaa huhtikuun sijasta viime vuoden vastaavaan tilanteeseen: vuoden 2012 toukokuusta asuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla 2,4 prosenttia.

Kuukausittainen vertailu voi hämätä, sillä asuntokaupoissa on vaihtelua vuoden mittaan. Yhtenä ajankohtana hintakehitykseksi voidaan kirjata vähän miinusta, mutta useimmiten sarake on viime vuosina osoittanut plussaa.

Martti Korhonen toteaa, että asuntojen hinnat ovat pääpiirteittäin nousseet koko 2000-luvun; vuosien 2008–2009 aikana koettiin notkahdus. Vuodesta 2009 eteenpäin hinnat ovat taas pääsääntöisesti nousseet.

0,5 prosentin hinnan laskusta pääkaupunkiseudun ennakkotiedoissa ei siitäkään syystä kannata vetää äkkinäistä johtopäätöstä, että kyseessä ovat nimenomaan ennakkotiedot.

Tilastokeskuksen tuoreimpaan tilastojulkistukseen ehtii kuukausittain mukaan noin 40 prosenttia kuukauden aikana tehdyistä asuntokaupoista. Tarkat hintatiedot tarkentuvat siis ajan mittaan.

Yliaktuaari Tomi Martikainen Tilastokeskuksesta kertoo, että tarkat luvut toukokuulta alkavat olla selvillä kahden, kolmen kuukauden kuluttua. Tarkentuneista asuntohintoista voi lukea lisää Tilastokeskuksen internetsivuilta.