Venäjän televisio sensuroi Rangaistuspataljoona-sarjaa - ohjaaja raivostui

Suomessakin esitetty sarja kertoo toisen maailmansodan aikaisista Neuvostoliiton sotilasosastoista, jotka koostuivat rikollisista ja poliittisista vangeista.

Ulkomaat

Neuvostoliiton toisen maailmansodan aikana kokoamista sotilasosastoista kertovan Rangaistuspataljoona-sarjan ohjaaja Nikolai Dostal on raivostunut työnsä jouduttua sensuurin saksiin. Venäläinen Rossija-televisiokanava esitti rikollisista ja poliittisista vangeista muodostetuista rangaistuspataljoonista kertovasta 11-osaisesta sarjasta version, josta Dostalin mukaan oli poistettu useita tärkeitä kohtauksia.

Vuonna 2004 valmistuneesta sarjasta oli leikattu pois muun muassa kiroilua sisältäviä kohtauksia sekä kohtaus, jossa venäläissotilas raiskaa naisen.

Dostalin mukaan sensuroinnin vuoksi sarjan tapahtumia on vaikea ymmärtää. Rossija-kanava on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Venäjän parlamentissa puuhataan parhaillaan lakeja, joilla puututaan elokuvien ja kirjojen sisältöön. Mikäli lait tulevat voimaan, kielletään siveettömän kielen käyttö sekä fasismin oikeuttaminen sakko- ja vankeusrangaistusten uhalla.

Lähteet: AFP