1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Ecuador: Snowdenin seuraava määränpää venäläisten käsissä

Snowden on anonut turvapaikkaa Ecuadorista. Hänen turvapaikkapyyntöään käsitellään Ecuadorin viranomaisten mukaan vasta sitten, kun hän on saapunut maahan tai johonkin sen suurlähetystöön. Snowden on tiettävästi edelleen Venäjällä Moskovan lentokentän kansainvälisellä puolella.

Ohikulkija käveli Edward Snowdenia tukevan bannerin ohi Hongkongissa 18. kesäkuuta. Kuva: Philippe Lopez / AFP / Lehtikuva

Ecuadorin presidentin Rafael Correan mukaan tietovuotaja Edward Snowdenin seuraava määränpää on tällä hetkellä venäläisviranomaisten käsissä, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Snowden on anonut turvapaikkaa Ecuadorista. Hänen turvapaikkapyyntöään käsitellään Ecuadorin viranomaisten mukaan vasta sitten, kun hän on saapunut maahan tai johonkin sen suurlähetystöön.

- Hän on ollut yhteydessä Wikileaksin perustajaan Julian Assangeen, joka suositteli häntä hakemaan turvapaikkaa Ecuadorista, Correa sanoi myöhään lauantaina.

Snowden on tiettävästi edelleen Venäjällä Moskovan lentokentän kansainvälisellä puolella. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin tällä viikolla, että Snowden on vapaa lähtemään Moskovan lentokentältä mielensä mukaan.

Ecuadorin presidentti ja Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden keskustelivat perjantaina Snowdenin turvapaikkapyynnöstä. Correan mukaan Yhdysvallat pyysi Ecuadoria hylkäämään pyynnön. Yhdysvallat haluaa Snowdenin takaisin kotimaahansa vastaamaan vakoilusyytteisiin.

Snowden pakeni Hongkongiin sen jälkeen, kun hän oli vuotanut tietoja Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelun internet- ja puhelinurkintaohjelmasta. Tämän jälkeen hän matkusti Venäjälle Moskovaan.