Perussuomalaisten euroehdokkaiden oltava kansanedustajatasoisesti tunnettuja

Perussuomalaisten puoluekokouksessa käytiin varsin maltillinen keskustelu puolueen tulevasta eurovaaliohjelmasta. Puoluekokouksella ei ole valtaa päättää ohjelman sisällöstä.

politiikka
Perussuomalaisten puoluekokous
Puheenjohtaja Timo Soini (vas.), hänen puolisonsa Tiina Soini sekä europarlamentaarikko Sampo TerhoMartti Kainulainen / Lehtikuva

Perussuomalaisten tulevien eurovaaliehdokkaiden on täytettävä tiukka lista vaatimuksia. Ehdokkaiden on esimerkiksi oltava kansallisella tasolla tunnettuja ja heillä pitää olla riittävät EU-tiedot ja riittävän suuri vaalibudjetti.

Perussuomalaisten euroedustaja ja vaaliohjelman suunnitteluryhmän vetäjä Sampo Terho esitteli listaa puoluekokouksessa Joensuussa. Hän täsmensi, että ehdokkaiden tunnettuuden pitäisi olla kansanedustajatasoista.

Vaatimuslista herätti tuoreeltaan arvostelua puoluekokousväen joukossa. Kauhajokinen Karisamuli Korpela arvosteli erityisesti tunnettuusvaatimusta ja kertoi kuulleensa vihjailuja siitä, ettei kymmenen hengen tukiryhmällä kannata vielä lähteä ehdokkaaksi.

- Ei meidän sopisi sille linjalle lähteä, hän sanoi.

Maltillinen EU-keskustelu

Puoluekokous kävi sunnuntaina aamupäivällä puolentoista tunnin lähetekeskustelun puolueen tulevasta eurovaaliohjelmasta. Ohjelmaluonnosta ei jaettu nähtäväksi, eikä puoluekokouksella ollut valtaa päättää ohjelman sisällöstä. Sen hyväksyy aikanaan puoluehallitus.

Perussuomalaisen puoluekokousväen EU-keskustelu oli varsin maltillista. Useissa puheenvuoroissa esitettiin eroamista eurosta ja arvosteltiin erityisesti EU:n talouspolitiikkaa.

Esimerkiksi turkulainen Henri Myllyniemi huomautti, että tyytymättömyys unionia ja eurovaluuttaa kohtaan kasvaa ympäri Eurooppaa ja sen pitää antaa kypsyä.

- Meidän pitää odottaa, valitettavasti, että muutkin eurokansat ymmärtävät yskän, hän sanoi.