Der Spiegel: NSA tarkkailee Saksassa päivittäin 20:tä miljoonaa puhelinyhteyttä

Der Spiegel kertoo Saksan olevan Yhdysvalloille yhtä tärkeä tiedustelukohde kuin esimerkiksi Kiina ja Saudi-Arabia. Saksa on Yhdysvaltain tärkein liittolainen Euroopassa.

Ulkomaat

Yhdysvallat tarkkailee kuukauden aikana pelkästään Saksassa puolta miljardia puhelua, sähköpostia ja tekstiviestiä, kirjoittaa saksalainen Der Spiegel -lehti. Lehti kertoo toimittajiensa saaneen nähdä yhdysvaltalaisia asiakirjoja, joista tiedot käyvät ilmi. Papereiden mukaan Yhdysvallat on määritellyt Saksan vastaavaksi tiedustelukohteeksi kuin Kiinan.

Keskivertopäivänä Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kerrotaan tarkkailevan 20 miljoonaa saksalaista puhelinyhteyttä ja 10 miljoonaa verkkotiedostoa. Kiireisenä päivänä kokonaismäärä nousee 60 miljoonaan. Asiakirjojen mukaan NSA on tallentanut verkkotiedustelun avulla saatuja metatietoja eli tietoliikenneyhteyksiä.

"Muistutus kylmästä sodasta"

Saksan oikeusministeri Sabine Leutheusser-Schnarrenberger vaatii välitöntä selitystä Yhdysvalloilta koskien väitteitä, joiden mukaan Yhdysvallat on vakoillut Euroopan unionin toimistoja. Ministerin mukaan tapaus muistuttaa kylmästä sodasta. Der Spiegel uutisoi lauantaina EU-vakoiluväitteistä.

Tiedot Yhdysvaltain Prism-tiedusteluohjelmasta ja brittien vastaavasta Tempora-hankkeesta ovat raivostuttaneet saksalaisia. Etenkin Itä-Saksassa eläneiden muistissa on salaisen poliisin Stasin urkinta ja kaikkein vanhimmat ovat kokeneet natsien Gestapon mielivallan.

EU tiedottaa keskustelleensa vakoiluväitteistä Yhdysvaltain viranomaisten kanssa ja unioni odottaa vielä tarkempia tietoja Washingtonista.

Lähteet: AFP, Reuters