Putin allekirjoitti kiistellyn homopropagandalain

Tuoretta lakia arvostelevat pelkäävät viharikosten yleistyvän Venäjällä entisestään.

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistellyn lain, jonka myötä tulee rangaistavaksi välittää alaikäisille tietoa homoseksuaalisuudesta. Laki esimerkiksi kieltää määrittelemästä homoseksuaalien suhteet yhdenvertaisiksi heteroiden suhteiden kanssa. Laki tulee voimaan nyt, kun presidentti on sen allekirjoittanut.

Seurauksena voi olla jopa 5 000 ruplan eli liki 110 euron sakot niille, jotka välittävät tietoa alaikäisille. Jos laissa kuvailtua "propagandaa" levitetään tiedotusvälineissä tai internetissä siitä seuraa jopa 200 000 ruplan eli 4 600 euron sakot.

Ulkomaalaisia uhkaa sakkojen lisäksi 15 päivän pidätys ja sen jälkeen karkotus Venäjältä. Järjestöille sakot voivat olla jopa miljoona ruplaa. Tuomio voi tietää lisäksi järjestön lakkauttamista kolmeksi kuukaudeksi. Kansalaisjärjestöjen toimintaa on rajoitettu Venäjällä jo aiemmin. Ulkomailta rahoitusta saavien järjestöjen on täytynyt rekisteröityä "ulkomaiseksi toimijaksi".

Arvostelijoiden mukaan laki on homofobinen ja niin ympäripyöreästi kirjoitettu, että sitä todennäköisesti käytetään mielivaltaisesti homoseksuaaleja vastaan. Viharikosten pelätään yleistyvän entisestään. Parlamentin ylä- ja alahuone äänestivät laista ilman ristiriitoja ja Putin oli jo etukäteen luvannut allekirjoittaa lain. Aiemmin hän on kiistänyt, että laki olisi suunnattu homoseksuaaleja vastaan.

- Kyse on lasten suojelemisesta, hän on perustellut.

Lisäksi Putin on huomauttanut, ettei muiden maiden pitäisi puuttua Venäjän lainsäädäntöön. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet lakia tuntuvasti.

Lähteet: AFP