Tshadin ex-diktaattori pidätetty Senegalissa - syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan

Afrikkalaiseksi pinochetiksi kutsuttu Hissène Habré on asunut Senegalissa yli 20 vuotta. Häntä odottaa siellä oikeudenkäynti. Julmuuksista syytettyjä afrikkalaisia johtajia on ollut aiemmin oikeudessa vain kansainvälisissä tuomioistuimissa.

Ulkomaat

Keskiafrikkalaisen Tshadin entinen diktaattori Hissène Habré on pidätetty Senegalissa. Hän on asunut siellä yli 20 vuotta syrjäyttämisestään lähtien. Hänen valtakaudellaan 1982 - 90 Tshadissa tapettiin 40 000 ihmistä ja jopa 200 000:tta kidutettiin. Habréa odottaa oikeudenkäynti rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Habrésta on tullut rankaisemattomuuden kulttuurin symboli: moni afrikkalainen johtaja, joka on syyllistynyt julmuuksiin, on jatkanut elämäänsä ilman tuomiota. Oikeudenkäynnistä on tulossa historiallinen, sillä tähän mennessä afrikkalaisjohtajia, joita on syytetty vastaavista rikoksista, on ollut oikeudessa ainoastaan kansainvälisissä tuomioistuimissa. Senegalissa on perustettu erityinen tuomioistuin Hissène Habrén oikeudenkäyntiä varten.

"Olinpaikasta ei ole tietoa"

Habrén lakimies kertoo, että poliisi vei 70-vuotiaan Habrén tämän kotoa Senegalin pääkaupungissa Dakarissa tänään sunnuntaina. Lakimiehellä ja Habrén perheellä ei ole tietoa ex-hallitsijan olinpaikasta. Senegalin lain mukaan hänet voidaan pitää pidätettynä kaksi vuorokautta ilman syytteitä, pidätysaikaa voidaan jatkaa kerran ilman syytteitä.

Parhaillaan Etelä-Afrikassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama poikkesi matkallaan ensin Senegaliin. Hän kiitteli torstaina maata pyrkimyksistä nostaa syytteet Hissène Habréa vastaan.

Afrikan unioni antoi Senegalille valtuudet vuonna 2006 käydä Habrén oikeudenkäynti. Senegalin entisen presidentin Abdoulaye Waden aikana asia oli kuitenkin jäissä. Waden seuraaja Macky Sall aloitti Senegalin presidenttinä keväällä 2012. Hän esti Hissène Habrén luovuttamisen Belgiaan, jossa oikeudenkäyntiä oli jo valmisteltu.

Habré on tuomittu kuolemaan kotimaassaan. Kansainvälinen yhteisö ei salli hänen palauttamistaan sinne, koska se ei hyväksy kuolemantuomiota. Lisäksi vaarana on, että Habréa kidutettaisiin Tshadissa.

Lähteet: AFP, AP