Stubb EU-vakoilukohusta: "Eihän kavereita pidä vakoilla"

Eurooppaministeri Alexander Stubb sanoo, että väitteet siitä, että Yhdysvallat olisi vakoillut EU:n toimintaa, tulivat hänelle yllätyksenä. Stubb ei kuitenkaan lykkäisi EU:n ja Yhdysvaltojen välisiä vapaakauppaneuvotteluita väitteiden takia.

Eurooppa-ministeri Alexander Stubb Brysselissä Eu:n yleisten asioiden neuvoston kokouksessa 15. marraskuuta 2011. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.), kertoo, että väitteet siitä, että Yhdysvallat vakoilisi myös Euroopan unionin toimintaa, tulivat hänelle yllätyksenä.

Stubbin mielestä väitteet ovat vakavia.

- Eihän kavereita pidä vakoilla, Stubb toteaa Yle Uutisten haastattelussa.

Saksalaisen Der Spiegel-lehden mukaan Yhdysvallat on vakoillut EU-toimistojen tietoverkkoja, sähköposteja ja asiakirjoja Washingtonissa ja Brysselissä. Epäilyt perustuvat tietovuotaja Edward Snowdenin antamiin asiakirjoihin.

Europarlamentin varapuheenjohtaja Isabelle Durant väläytti jo EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvotteluiden lykkäämistä vakoiluväitteiden takia. Neuvotteluiden olisi tarkoitus alkaa lähiviikkoina.

- Vapaakauppaneuvotteluissa tiedämme tarkalleen, mitä olemme toisistamme mieltä ja millaisia kantoja on. Tässä on kysymys luottamuksesta: jos luottamus on rikottu, seuraukset ovat vakavia, Stubb sanoo.

Stubb toppuuttelee kuitenkin ajatusta neuvotteluiden lykkäämisestä. Stubbin mukaan on turha hypätä liian nopeasti pitkälle meneviin johtopäätöksiin.

- Ensin pitää selvittää, mitä on todella tapahtunut. Vapaakauppaneuvottelut kulkevat aika pitkälti omia ratojaan. Neuvottelut käydään pitkälti avoimen tiedon pohjalta, Stubb toteaa.

Stubbin mukaan vakoiluväitteiden selvittely tapahtuu EU:n ja Yhdysvaltain välisenä dialogina.

Mikäli väitteet vakoilusta osoittautuvat todeksi, koskettaa asia Stubbin mukaan myös Suomea.