EU jyrähti ja vaatii Yhdysvaltoja selvittämään vakoilusyytteet

Euroopan unionin viranomaiset sekä eurooppalaispoliitikot ovat käyttäneet poikkeuksellisen voimakasta kieltä vaatiessaan Yhdysvaltoja selittämään syytökset EU:n edustustojen vakoilusta.

Urkintakohu

Euroopan unioni on vaatinut Yhdysvaltoja selittämään saksalaislehti Der Spiegelin tietoja siitä, että Yhdysvallat vakoilisi liittolaisiaan Euroopassa. EU:n ja erityisesti Saksan poliitikot käyttivät sunnuntaina poikkeuksellisen voimakasta kieltä vaatiessaan selityksiä Yhdysvalloista.

EU:n komission tiedottaja sanoi sunnuntaina, että EU on ottanut yhteyttä Yhdysvaltoihin sekä Brysselin että Washingtonin kautta välittömästi Der Spiegelin julkaiseman uutisen jälkeen. Yhdysvaltain viranomaiset ovat luvanneet palata asiaan tiedot tarkistettuaan.

Saksalaisen Der Spiegel-lehden mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on vakoillut EU-toimistojen tietoverkkoja, sähköposteja ja asiakirjoja Washingtonissa ja Brysselissä sekä YK-rakennuksessa New Yorkissa. Epäilyt perustuvat tietovuotaja Edward Snowdenin antamiin asiakirjoihin. Lisäksi lehti oli saanut nähdä asiakirjoja, joiden mukaan Yhdysvallat tarkkailee kuukauden aikana pelkästään Saksassa puolta miljardia puhelua, sähköpostia ja tekstiviestiä.

- Jos nämä pitävät paikkaansa, tätä on mahdoton hyväksyä, sanoi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius.

Europarlamentin varapuheenjohtaja Isabelle Durant väläytti jo EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvotteluiden lykkäämistä vakoiluväitteiden takia. Neuvotteluiden olisi tarkoitus alkaa lähiviikkoina. Myös EU:n oikeuskomissaari Viviane Reding ehdotti neuvotteluiden jäädyttämistä.

- Emme voi neuvotella suuresta transatlanttisesta markkinasta, jos on mitään epäilyksiä siitä, että kumppanimme salakuuntelevat eurooppalaisia neuvottelijoita, Reding sanoi Luxemburgissa sunnuntaina.

- Kumppanit eivät vakoile toisiaan, Reding huomautti.

Saksassa paha kaiku

Vakoilu on nostanut suuttumuksen erityisesti Saksassa, jossa varsinkin vanhemmat sukupolvet muistavat Itä-Saksan Stasin ja natsien Gestapon toiminnan. Saksalaispoliitikot käyttivät sunnuntaina erittäin kovaa kieltä.

- Mikäli mediatiedot ovat oikeita, nämä tuovat mieleen vihollisten toiminnan kylmän sodan aikana. On täysin käsittämätön ajatus, että ystävämme Yhdysvallat näkisi eurooppalaiset vihollisena, sanoi Saksan oikeusministeri Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

- Jos on totta, että Yhdysvaltain salainen palvelu salakuuntelee EU:n edustustoja Brysselissä ja Washingtonissa, sitä on aika mahdotonta selittää terrorismin vastaisella taistelulla, Leutheusser-Schnarrenberger sanoi lausunnossaan.

EU:n parlamentin puhemies, saksalainen Martin Schulz sanoi, että vakoilulla on "vakava vaikutus" EU:n ja Yhdysvaltain suhteisiin, jos syytteet ovat totta.

- Perustuslaillinen demokratia, joka käyttää Stasin metodeja, asettaa itsensä erittäin epäuskottavaksi moraalinvartijana, sanoi saksalainen europarlamentaarikko Markus Ferber.

Liittokansleri Angela Merkel ei ole ottanut kantaa uusimpaan urkintaskandaaliin. Merkel puolusti hallitusten internet-tarkkailua Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailun yhteydessä aiemmin tässä kuussa.

Myöskään Yhdysvallat ei ole kommentoinut asiaa.

Lähteet: Reuters, AFP