Sähköbussi siirtyy Porvoon kaduille

Sähköbussi aloittaa liikennöinnin Porvoossa maanantaina. Äänettömästi kulkeva linja-auto liikennöi Porvoon kaduilla kolmisen viikkoa. Sähköbussi on kaikille ilmainen kokeilun ajan.

Kotimaa
Porvoon sähköbussi
Sähköbussi liikennöi Porvoon kaduilla kolmen viikon ajan.Raila Heiskanen / Posintra Oy

Sähköbussia kokeillaan Porvoossa kolme viikkoa maanantaista alkaen. Kaupunki on hankkinut bussin ensisijaisesti matkailijoiden ja asukkaiden käyttöön.

Kokeilulla Porvoo haluaa testata muun muassa vähäpäästöisempää liikkumismuotoa.

- Sähköbusseja kokeillaan Porvoossa kolmen viikon ajan, jonka jälkeen toivottavasti osataan arvioida jatkoa. Tarkoituksena on selvittää, millaista kysyntää sähköbussille on Porvoossa ja missä muodossa, sanoo projektipäällikkö Raila Heiskanen kehitysyhtiö Posintrasta.

Pilottikokeilun tavoitteena on saada kokemuksia sähköbussin liikennöinnistä, akun lataamisesta ja toimintasäteen riittävyydestä.

Sähköbussit yleistyvät Euroopassa

Kahdeksanmetristä sähköbussia liikennöi Veolia Transport Espoo Oy. Samanlaista Siemensin ja italialaisen Rampminin valmistamaa sähköbussia voi nähdä myös muun muassa Wienin vanhassa kaupungissa Itävallassa.

- Euroopan ulkopuolella sähköbusseja on pitkään ollut käytössä esimerkiksi Kiinassa, mutta nyt Euroopassakin on alettu pikkuhiljaa herätä sähköbussien hyödyllisyyteen. Suomessa sähköbussikokeilut ovat olleet todella kysyttyjä tänä vuonna, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan moni kaupunki haluaa uuden bussin kokeiluun nimenomaan kesällä.

- Kyllähän se sähköbussin testaaminen talvella on aika extremiä. Mutta jos bussit saadaan toimimaan hyvin Suomen talvessa, ne toimivat sen jälkeen missä vain, Heiskanen nauraa.

Porvoon bussi siirtyy seuraavaksi Turun kaupungille testikäyttöön.

Sähköbussi ajaa Porvoossa 3,5 kilometrin lenkkiä yhteen suuntaan Kirkkotorin ja Taidetehtaan välillä päivittäin kello 10-18. Reittiin voi tarkemmin tutustua kaupungin matkailusivulla.

Sähköbussihankkeeseen saadaan ulkopuolista rahoitusta. Kustannuksia katetaan muun muassa liikenneviraston myöntämällä Liikkumisen ohjaus-tuella sekä EU- ja valtion rahoituksella E-move -hankkeen kautta.

Sähköbussista järjestetään käyttäjäkysely, jonka pohjalta arvioidaan jatkoa. Sähköbussia on testattu myös esimerkiksi Espoossa viime talvena.