Vakoilusyytökset USA:ta vastaan laajenevat

Brittilehti Guardian kertoo, että Yhdysvallat vakoili liittolaisiaan sekä Euroopassa että sen ulkopuolella. Viikonloppuna saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi Yhdysvaltojen vakoilleen EU:n toimistoja.

Ulkomaat

Brittilehti The Guardianin mukaan Yhdysvaltain vakoiluoperaatioiden kohteena on ollut liittolaisia sekä Euroopan maista että Euroopan ulkopuolelta. Tiedot perustuvat Edward Snowdenin vuotamiin asiakirjoihin.

The Guardian kertoo, että eräässä asiakirjassa mainitaan kohteena 38 lähetystöä ja edustustoa. Saksalaislehti Der Spiegel kertoi jo viikonloppuna, että yksi vakoilukohteista oli EU, jonka toimistoja oli vakoiltu sekä Brysselissä että Yhdysvalloissa.

The Guardianin mukaan kohteina on perinteisten vihollisten ja Lähi-idän maiden lisäksi ollut liittolaisia sekä Euroopasta että Euroopan ulkopuolelta, EU:n lisäksi muun muassa Ranskan, Italian ja Kreikan lähetystöt sekä Japani, Meksiko, Etelä-Korea ja Turkki .

Vuodelta 2010 peräisin olevassa asiakirjassa ei mainita esimerkiksi Britanniaa ja Saksaa, The Guardian kertoo. Der Spiegelin mukaan salaiset asiakirjat paljastavat, että Yhdysvallat tarkkailee kuukauden aikana pelkästään Saksassa puolta miljardia puhelua, sähköpostia ja tekstiviestiä ja Yhdysvallat on määritellyt Saksan vastaavaksi tiedustelukohteeksi kuin Kiinan.

EU on vaatinut Yhdysvalloilta selitystä vakoilua koskevista lehtitiedoista, samoin Ranska, Saksa ja Japani.

EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet selvittävänsä tietojen paikkansapitävyyttä ja palaavansa asiaan mahdollisimman pian.

Yhdysvallat on ilmoittanut antavansa vastauksen diplomaattisia kanavia pitkin sekä keskustelevansa EU-maiden kanssa kahden kesken. Julkisesti Yhdysvallat ei aio kommentoida vakoilusyytteitä, mutta sanoo, että maa kerää ulkomaisia tiedustelutietoja "samaan tapaan kuin muutkin maat".

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters