Valtava kännykkä ja kommunikaattorin esiaste museon kokoelmiin

Etelä-Karjalan museo sai merkittävän palan valtakunnallista telehistoriaa Soneralta. Joukossa on muun muassa lennätinlinjan välivahvistin ja Moskova-Washington kuuman linjan rakentajien kännykkä.

kulttuuri
Pietari-Lappeenrata-Helsinki lennätinlinjan välivahvistin vuodelta 1867.
Yle

Soneran pitkäaikainen työntekijä, aluejohtaja, Tuomo Puhakainen jätti työt Sonerassa ja siirtyi yrittäjäksi. Samalla hän luovutti Soneran puolesta historiallisia esineitä Etelä-Karjalan museolle.

Kenties historiallisesti merkittävin osa Soneran esineitä oli Pietari-Lappeenranta-Helsinki lennätinlinjan välivahvistin. Vuonna 1855 rakennettiin lennätinlinja Pietarista Lappeenrannan kautta Helsinkiin. Vuonna 1867 linjaan asennettiin välivahvistin Lappeenrantaan.

- Sen jälkeen saatiin lähetettyä sanomat suoraan Pietarista Helsinkiin ja lisäksi Lappeenrannasta saatiin lähetettyä sanoma Pietariin ja Helsinkiin. Myös helsinkiläiset saivat lähettää sanomia Lappeenrantaan, kertoo Puhakainen.

Asia oli hyvin merkittävä Lappeenrannan yritystoiminnan kannalta. Kaksi vuotta laitteen jälkeen syntyi Lappeenrannan liikemies ja yrittäjäyhdistys. Puhakaisen mukaan bisnes alkoi vauhdittua, kun tietoliikenneyhteys oli kunnossa.

- Historiasta tiedetään, että esimerkiksi Kuopion, Joensuun ja Mikkelin kauppiaat olivat harmissaan, kun heillä ei ollut sähköistä lennätintä. Heillä oli vain kirje, mikä meni hevoskyydillä, muistelee Puhakainen.

Venäläisten kannettava lennätinlaite oli kommunikaattorin esiaste

Kannettava lennätinlaite löytää myös uuden kodin Etelä-Karjalan museosta. Laite on vähän samanlainen, kuin moni on saattanut nähdä esimerkiksi lännenelokuvissa.

- Tämä oli esikommunikaattori. Tätä voi kantaa kahvasta ja tämän voi asentaa linjalle, laittaa lankoihin kiinni ja alkaa sähköttää, sanoo Puhakainen.

Puhakaisen mukaan kyseessä on venäläisten valmistama lennätinlaite, joka on maailman ensimmäisten joukossa.

- Tuohon aikaan lennätinlaitos oli venäläisten hallussa ja asentajat korjasivat täällä linjoja, jos puu oli kaatunut linjalle. Tällä laitteella pystyttiin testaamaan, missä linja oli kunnossa ja missä ei.

Jättikännykkä tuli Yhdysvalloista

Soneran esineiden joukossa oli myös valtava kännykkä. Kännykkä on alun perin amerikkalainen.

- He osasivat rakentaa tällaisia jo ennen toista maailmansotaan. Amerikkalaiset joukot käyttivät tällaista Normandian maihinnousussa, kertoo Puhakainen.

Lopulta kännyköitä ostettiin muutama myös Suomeen. Kun Suomessa alettiin rakentaa Moskova-Washington kuumaa linjaa, niin rakentajat käyttivät kännykkää yhteydenpidossa.

- Linjan rakentaminen oli iso projekti. Se oli mittava kaapeliprojekti ja maastossa tarvittiin yhteyksiä, jotta se saatiin rakennettua, valottaa Puhakainen.

Esineiden lisäksi Sonera luovutti Etelä-Karjalan museolle Lappeenrannan Uuden Telefooni-yhdistyksen säännöt vuodelta 1895 sekä Viipurin Telefooniluettelon, mistä löytyy paljon vanhojen viipurilaisten nimiä ja puhelinnumeroita.

Etelä-Karjalan museo oli mieleissään Soneran anteliaisuudesta.

- Nämä tulevat jossakin vaiheessa kaikkien nähtäville. Tarkoituksena on muutamien vuosien kuluttua uudistaa perusnäyttelyä. Yksi mahdollisuus voisi olla, että nämä esineet olisi nähtävillä siellä. Mutta vielä asiaa ei ole päätetty, sanoo amanuenssi Reija Eeva.