Sukeltajien sormet syyhyävät siivoamaan

Metsähallituksen luontopalvelut pyysi Hossan sukellusleiriläisiä siistimään retkeilyaluetta veden alta. Sukellus-Hossa ry:n sukeltajia ei tarvinnut houkutella siivouspuuhiin. Nyt leiriläiset puhdistavat kalastuslampien pohjaan kertyneitä roskia Suomussalmen Hossassa.

luonto
Sukeltaja veden alla.
Palokkajärven vuotoputki korjataan väliaikaisesti keskiviikkona.Metsähallitus

Tempauksella halutaan muistutella kävijöiden vastuuta virkistyspaikkojen siistinä pitämisestä.

- Meitä tietysti harmittaa, että miksi pitää heittää roskia veteen. Sukeltajan näkökulmasta Hossan järvet ja lammet ovat erittäin kirkkaita ja koskemattomia vesistöjä, sanoo Sukellus Hossa ry:n puheenjohtaja Jouko Laitinen.

25 vuotta Hossassa leireillyt Sukellus-Hossa ry on aiempina kesinä siivonnut omatoimisesti Hossan lampia ja järviä.

- Kun Metsähallitus kysyi käyttäjiltä kehittämisideoita Hossan toimintaan, yksi yhdistyksemme jäsen ehdotti lampien siivousta. Aikaisempina vuosina pohjien siivoamiseen on osallistunut muutamia sukeltajia, tänä vuonna kaikki 34 leirille osallistuvaa sukeltajaa on mukana talkoissa, kertoo Laitinen.

Siimojen ja verkkojen siivoaminen haasteellista

Metsähallituksen mukaan suosituimpien kalastuslampien ympäristöt roskaantuvat Hossassa. Lampien pohjasta löytyy ainakin siimaa, uistimia, juomatölkkejä, käärepapareita ja tupakantumppeja. Muutoin polut ja taukopaikat pysyvät melko siisteinä.

- Roskittuminen näkyy Hossankin vesistöissä. Sukeltajalle haastetta tuo erityisesti siimojen ja verkkojen siivoaminen, ettei itse sotkeudu niihin. Siivoaminen onkin hyvää harjoitusta, kaikki sukeltaminen kehittää taitoja, Sukellus-Hossa ry:n puheenjohtaja Jouko Laitinen sanoo.

Pohjien siivoustyöt alkavat maanantai-iltana. Sukellukset jatkuvat tiistai- ja torstai-iltoina.