Kirjastot kulkevat kohti itsepalveluaikaa

Jyväskylän kirjastot saattavat jatkossa toimia entistä enemmän ilman henkilökuntaa. Uuden kirjastotoimenjohtajan mukaan vapaaehtoisvoimin ja itsepalveluna kirjastot voisivat olla auki iltaisin ja viikonloppuisin yhä pitempään.

kulttuuri
Heli Hänninen Kypärämäenkirjaston kassalla.
Mikko Suhonen

Jo nyt esimerkiksi Jyväskylän Kypärämäessä vapaaehtoiset talkoolaiset pitävät kirjastoa auki kahtena iltana viikossa. Keväällä alkanut kokeilu on todettu toimivaksi ja sitä aiotaan Kypärämäessä jatkaa myös syksyllä.

Jyväskylän uusi kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma kertoo, että kokeilu on laajenemassa muuallekin.

Kirjastoon ihmiset tulevat paljon myös sen tilan takia, jossa on maksutonta oleskella.

Seija Laitinen-Kuisma

- Meillä on hyvät kokemukset siitä Kypärämäestä. Nyt myös Kuokkalassa asukasyhdistys ja muita yhdistyksiä on lähestynyt meitä, ja mietitään, voisiko Kuokkalaankin kokeilla samantyyppistä palvelua.

Lisäksi Palokan kirjaston lehtilukusalissa on tarkoitus aloittaa itsepalvelukokeilu, jossa kirjasto toimisi laajennetuin aukioloajoin ilman henkilökuntaa.

- Jos siellä kaikki sujuu, niin sitten ruvetaan miettimään, että voisiko olla jokin kirjasto, jota voitaisiin ihan kokonaisuudessaan pitää auki laajemmin kuin nyt, Laitinen-Kuisma sanoo.

Naapureissa itsepalvelu on tuttua

Laitinen-Kuisman mukaan kirjastojen aukiolon laajentaminen itsepalveluperiaatteella on yleistä muissa Pohjoismaissa.

- Siten voidaan tarjota palvelua esimerkiksi iltaisin, viikonloppuisin ja sunnuntaisin.

Jyväskylässä lähi- ja pienkirjastot ovat vuodesta toiseen olleet lakkautuslistalla kaupungin tiukan talouden takia. Kirjastotoimenjohtaja katsoo, että toimipisteitä ei Jyväskylässä kuitenkaan ole liikaa.

- Meillä ei olla toistaiseksi päädytty kirjastojen lakkauttamisiin, vaikka tätä jokasyksyistä keskustelua käydään. Se taitaa olla vähän sellainen jyväskyläläinen erityispiirre, Laitinen-Kuisma arvioi.

Hän vertaisi Jyväskylää esimerkiksi Ouluun, jossa kirjastopisteitä on parisenkymmentä. Jyväskylässä kirjastolla on 15 toimipistettä.

Olohuone vaatii valvontakamerat

Kirjojen lainaaminen ja palauttaminen itsepalveluperiaatteella on asiakkaille Laitinen-Kuisman mukaan jo tuttua, joten siinä mielessä kirjastojen pyörittäminen ilman henkilöstöä ei aiheuttaisi suuria muutoksia.

- Se vaatii lähinnä teknistä varautumista, kuten valvontakameroita, mutta ei juuri muuta, hän toteaa.

Kirjaston laajemmat aukioloajat tukisivat Laitinen-Kuisman mukaan kirjastojen asemaa kansalaisten yhteisenä olohuoneena etenkin lähiöissä.

- Kirjastoon ihmiset tulevat paljon myös sen tilan takia, jossa on maksutonta oleskella, Laitinen-Kuisma tietää.