Pakolaisleiri al-Zaatari on 160 000 asukkaan avovankila

Toivon, että al-Zaatari ei ole Mohammedin perheen koti enää vuonna 2063, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Karoliina Romanoff al-Zaatarin pakolaisleiriltä Jordaniasta.

Ulkomaat
Ajankohtainen kakkonen – Pahamaineiset lähiöt: Al-Zaatari, Jordania
Syyrian sisällissota on ajanut pakolaisiksi maan rajojen ulkopuolelle jo 1,6 miljoonaa ihmistä. Yksistään Jordaniassa sijaitsevassa al-Zaatarin pakolaisleirissä asuu noin 160 000 syyrialaispakolaista. Millaista on elämä paahtavassa kuumuudessa, aavikolle pystytetyssä pakolaisleirissä? Miten paljon sirkustemput lohduttavat, kun omaa maata tuhotaan rajan takana?

Elämäni hurjin keikkapäivä takana, päivittää kuvaaja Juha Tuominen Facebookiin, kun pääsemme pakolaisleiriltä takaisin hotellille. Al-Zaatarista on vain reilun tunnin ajomatka Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin.

Olemme liikkuneet al-Zaatarissa syyrialaisen kääntäjän Milad Alin ja jordanialaisen turvamiehen kanssa. Turvamies on leirin hallinnon meille määräämä yrmeä vartija. Hänen tehtävänsä on tarkkailla, millaista materiaalia ulkomaiset kuvausryhmät leiriltä hankkivat.

Turvamies ei kerro nimeään. Hän kulkee telttojen ja parakkikoppien välissä ja hokee meille ”Kaikki ok!”. Kameran lähelle tunkevia lapsia hän läpsii kännykällä otsalle.

Pakolaisleiri on pakolaisten näkökulmasta kuin avovankila. Ulkoportilla voi vapaasti käydä, mutta oikeasti sieltä ei saa lähteä pois. Leiriltä voi muuttaa vain, jos löytää varakkaan sponsorin, joka pystyy maksamaan pakolaisen elinkulut leirin ulkopuolella. Suurin osa pakolaisista on jo käyttänyt pienet säästönsä pakomatkalla. Leiriläiset ovat pääosin YK-järjestöjen toimittaman hätäavun varassa.

Leiriläisten suhtautuminen kameraan on kaksijakoista. Nuoret miehet suorastaan tungeksivat kameran eteen. Monta kertaa haastattelu täytyy aloittaa alusta, kun kaikki haluavat puhua yhtä aikaa. Mutta kun kuvaamme hääpukuliikkeessä, meidät keskeytetään. Kojun ulkopuolelta kuvaajan eteen kävelee kaksimetrinen vihainen mies. Hän ei halua, että kuvaamme. Mies kertoo paenneensa Jordanian puolelle Syyrian kapinallistaistelijoiden joukoista vain pari päivää aikaisemmin. Hän ei halua naamaansa näkyville ja on huomannut meidät hetkeä aiemmin kameran kanssa leirin kauppakadulla. Vakuutamme, että emme käytä kuvituskuvia, joissa mies saattaa näkyä. Kääntäjä rauhoittelee miestä ja sanoo, ettei Ylen materiaali päädy arabiankielisille kanaville. Mies tyytyy selitykseen ja muiskauttaa vielä suudelman kuvaajan poskelle ennen kun lähtee.

Toisena kuvauspäivänä turvamies on meitä vastassa leirin portilla. Suomesta tulleet toimittajat eivät ilmeisesti vaikuta kovin vaarallisilta, sillä mies sanoo meille taas ”Kaikki ok!” ja lähtee kahville. Emme kuule hänestä sen jälkeen.

Miten sirkustemput sopivat Al-Zaatarin tytöille? Sirkus Magentan Hanne Kauppinen kertoo kokemuksistaan.
Miten sirkustemput sopivat al-Zaatarin tytöille? Sirkus Magentan Hanne Kauppinen kertoo kokemuksistaan.
Sirkus Magentan ohjaaja Mika Ojala kertoo työstään Al-Zaatarin nuorten kanssa.
"Kaikkein palkitsevin työ ikinä." Sirkus Magentan ohjaaja Mika Ojala kertoo työstään al-Zaatarin nuorten kanssa.

Seuraamme leirillä suomalaisen Sirkus Magentan sirkuskoulua. Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima sirkuskoulu tuo syyrialaisnuorille pienen hengähdystauon tympeään arkeen.

- Ei tämä sirkuskoulu mikään suuri muutos ole. Tarvitsisi löytää töitä, toteaa 19-vuotias Mohammed.

Haastattelen Mohammedia ja hänen perhettään. Pojan vanhemmat kysyvät, voinko auttaa heidän poikaansa löytämään töitä. Joudun vastaamaan, ettei toimittajasta taida olla nyt paljon apua tässä tilanteessa.

Lähdemme perheen parakista haastattelun jälkeen. Mieleeni tulee palestiinalaisten pakolaisleiri Shatila Beirutissa. Olen käynyt Shatilassa pari kertaa haastattelemassa pakolaisia. Yli kuusikymmentä vuotta sitten Libanoniin pakolaisleirille muuttaneiden perheiden lapsenlapset asuvat edelleen samassa paikassa. Automatkalla Ammaniin muistelen Shatilan kolmannen polven palestiinalaisia, joilla ei ole mahdollisuutta palata eikä myöskään mahdollisuutta saada uuden kotimaansa kansalaisuutta. Toivon, että al-Zaatari ei ole Mohammedin perheen koti enää vuonna 2063.

Karoliina Romanoff

Katso tarkka satelliittikuva al-Zaatarin pakolaisleiristä. (siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaisen kakkosen Pahamaineiset lähiöt

Ajankohtaisen kakkosen Pahamaineiset lähiöt -sarjassa vieraillaan lähiössä, joita turistioppaat kehottavat välttämään. Kartalta löydät kaikki kesän kohteet ja linkit valmiisiin reportaaseihin: Tukholman Rinkeby, Pariisin Clichy-sous-Bois ja Tallinnan Mustamäki.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.