Hyppää sisältöön

Ulvila-surman uusi dna-tieto vaikeuttaa puolustuksen työtä

Ulvilan surmapaikalta löydetyn vieraan ihmisen dna:n alkuperä on selvinnyt. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan dna kuuluu keskusrikospoliisin tutkijalle. Professori arvioi tiedon vaikeuttavan Auerin puolustusta.

Anneli Auer. Kuva: Yle

Ulvilan surmatutkinnan uusi käänne vaikeuttaa puolustuksen työtä, arvioi prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää.

Yle Uutiset kertoi tänään, että surmapaikalta löytynyt tuntemattoman miehen dna on paljastunut kuuluvan poliisille. Anneli Auerin puolustus on perustunut osittain juuri vieraaseen dna:han.

Tuntemattomaksi jäänyt dna ja surman toinen tekoväline olivat merkittävässä osassa hovioikeuden perusteluja, kun se vapautti Anneli Auerin murhasyytteestä. Ulkopuolisen tekijän mahdollisuuden poissulkeminen oli syyttäjän keskeinen peruste hänen hakiessaan valituslupaa hovioikeuden vapauttavalle tuomiolle korkeimmalta oikeudelta.

Tietoa voidaan pitää puolustuksen kannalta haitallisena.

Prosessioikeuden ma. professori Mikko Vuorenpää

Turun yliopiston prosessioikeuden ma. professorin Mikko Vuorenpään mukaan uusi tieto horjuttaa puolustusta.

- Ilman muuta tietoa voidaan pitää puolustuksen kannalta haitallisena, että heidän keskeisin todisteensa osoittautuu käytännössä merkityksettömäksi. Anneli Auerin syyttömyyttä ei voida enää kyseisen todisteen kanssa pyrkiä näyttämään toteen, Vuorenpää sanoo.

"Vaikea arvioida poliisitutkinnan onnistumista"

Ulvilan murhatutkinta ja oikeudenkäyntiprosessi ovat ainutlaatuisia suomalaisessa rikoshistoriassa. Uusi dna-tieto on linjassa tämän poikkeuksellisuuden kanssa. Professori Vuorenpää ei muista vastaavaa tapausta, jossa tässä vaiheessa tutkintaa ja oikeudenkäyntejä tulisi uutta ja näin merkittävää tietoa todistusaineiston käyttökelpoisuudesta.

- Aika kiinnostavaa, että tämä selviää vasta nyt. Olisi toivottavaa, että tieto olisi tullut ilmi varhaisemmassa vaiheessa, mutta hyvä, että edes nyt.

Salapoliisikirjoissakin katsotaan ensin murhapaikalle tulevien poliisien sormenjäljet, ettei niitä sekoitettaisi tapahtumiin liittyviin sormenjälkiin.

Prosessioikeuden ma. professori Mikko Vuorenpää

Professori Mikko Vuorenpää ei halua arvioida sen tarkemmin, mitä dna-uutinen kertoo poliisin tutkinnan laadusta. Hän kertoo oman henkilökohtaisen poliisitutkinta-kokemuksensa perustuvan lähinnä salapoliisiromaaneihin.

- Mutta lukemissani salapoliisikirjoissa ainakin ensin katsotaan kaikki murhapaikalle tulevien poliisien sormenjäljet ja muut, ettei niitä sekoitettaisi tapahtumiin liittyviin sormenjälkiin. Mutta kuten sanottu, dekkaripohjalta minun on vaikea arvioida, onko tutkinta onnistunutta vai epäonnistunutta, Vuorenpää sanoo.

Korjattu 12.40 professorin titteli oikein.