1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pieni polte antaa luonnetta jäätelöönkin

Chili sopii mihin ruokaan tahansa, ainakin jos kysyy chiliharrastajalta. Chili voi myös yllättää maistumalla omenalta.

ilmiöt
Mies lähikuvassa
Tiina Kokko / Yle

Chili makkarassa ei ole enää mikään erikoisuus. Chili salaatissa jo vähän sävähdyttää, mutta jäätelössä se ei ole vielä normaali ilmestys. Tulisi olla, tai ainakin chilijäätelö on erityisen hyvää, sanoo Suomen Chiliyhdistyksen varapuheenjohtaja Ali Hellsten.

- Jäätelössä kermainen viileys yhdistyy pieneen lämpöön. Se on täydellinen yhdistelmä.

Itse ennemmin keskityn nautiskelemaan kuin kiduttamaan itseäni.

Ali Hellsten

Chilin sopivuutta kaikkiin ruokiin tukee sen monipuolisuus jo ihan tulisuudessa. Toiset chileistä ovat pistävän polttavia, kun taas toiset levittävät lämpöä lempeän viipyilevästi. Liian tulistakin on olemassa, sanoo Hellsten.

- Itse ennemmin keskityn nautiskelemaan kuin kiduttamaan itseäni.

Tuhansia makuja - ei vain tulisuutta

Vaikka chileistä tutuin löytyy tuoreena jo lähikaupankin hyllystä, ei Hellsten niitä suosittelisi. Peruschili ei ole erityisen maukas, joten chilin ystävän kannattaa suunnata ostoksille viljelijöiden pariin. Hellsten kehuu suomalaista valikoimaa, ja lajeja vielä tulee koko ajan lisää.

Chileistä löytyy hedelmäisen raikkaita lajikkeita ja toisaalta tympeitäkin. Erilaisten makujen kuvaaminen on hieman vaikeaakin Hellstenille, sillä verrokkeja ei muista mauista löydy.

Itse ennemmin keskityn nautiskelemaan kuin kiduttamaan itseäni.

Ali Hellsten

Yllättäjä sentään on helppo määritellä.

- Yksi chili on esimerkiksi omenanmakuinen. Kun puraisee sitä, joutuu tarkistamaan vielä mikä olikaan kädessä.

Tampere syystäkin Suomen chilipääkaupunki

Chiliyhdistys valitsi Tampereen Suomen chilipääkaupungiksi kesällä 2012. Hellsten luettelee kuinka kaupungissa on paljon chiliravintoloita, siipipaikkoja, chiliyrityksiä ja harrastajia. Luonnollisesti perusteeksi nousi myös vuotuiset chilifestivaalit, jotka järjestetään tämänkin vuoden elokuussa.

Syitä pirkanmaalaiseen, tamperelaiseen, chili-intoon on monia. Siipien eli wingsien rantautuminen Suomeen juuri Tampereen kautta on kuitenkin yksi niistä suurimmista. Kebab-ravintoloillakin on oma lusikkansa sopassa, mutta selitys löytyy luonteenlaadustakin, sanoo Hellsten.

- Tamperelaiset ovat mieleltään tosi avoimia ottamaan uusia asioita vastaan.

Lue seuraavaksi