Katainen: Nokia vahvistaa itseään

Pääministeri uskoo NSN-kaupan olevan hyvä uutinen Suomelle.

talous
Pääministeri Jyrki Katainen.
Pääministeri Jyrki Katainen.Yle

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei ollut ennalta tietoinen Nokia Siemens Networks -kaupoista, mutta pitää uutista positiivisena.

- Tuntuu siltä, että Nokia vahvistaa itseään, mikä on tietysti aina hyvä asia Suomelle. Jos Nokialla on varaa ostaa iso osa sellaista liiketoimintaa, jossa se on jo mukana, se tietysti kertoo siitä, että Nokia haluaa vahvistaa itseään. Voisi kuvitella, että se on hyvä uutinen, Katainen sanoi.

NSN-kauppojen vaikutuksesta esimerkiksi Oulun seudulle ei Kataisen mukaan kannata vielä tehdä johtopäätöksiä, mutta hän sanoo Renesas Mobilen viime viikon irtisanomisilmoituksen koskettavan koko Suomea.

- Tämä kertoo siitä valitettavasta tosiasiasta missä Suomi on, eli perinteisen teollisuuden, niin esimerkiksi metsä- kuin ICT-alankin kohdalla nähdään erittäin rajua rakennemuutosta. Suomi on - ei pelkästään kansainvälisen talouden suhdanneongelman kourissa - vaan teollisen rakennemuutoksen kourissa, ja se vaatii meiltä ratkaisuja, jotka vaikuttavat kilpailukykyyn. Veroratkaisuja on jo tehty ja ensi syksyn palkkaneuvottelut ovat tässä suhteessa erittäin tärkeät, Katainen kertaa.

Kataisen mukaan edessä on vielä paljon päätöksiä, että rakennemuutoksen vaikutukset saadaan käännettyä positiiviseksi.

- Meidän pitää sitten katsoa, että mitä muuta pitäisi tehdä, että esimerkiksi viiden vuoden aikajänteellä tämä rakennemuutos olisi johtanut siihen, että me emme vain menetä, vaan me myös saamme uutta aikaan. Suomessa on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla on maailmanluokan innovaatioita, niin ICT-puolella kuin energia-puolellakin, puhtaiden teknologioiden puolella. Nyt pitää vain huolehtia siitä, että nämä yritykset voisivat kasvaa suuriin mittasuhteisiin, Katainen sanoi Yle Uutisille.