Kai Hahto - rumpali taustalla, mutta huipulla

Monipuolinen huippurumpali teki viime vuonna 170 keikkaa eri kokoonpanojen kanssa. Musiikkityylit ovat vaihdelleet äärimmäisestä metallista tanssimusiikkiin. Keikkapaikkoina ovat vuosien mittaan olleet niin sotalaivan ruuma Rostockin satamassa kuin legendaarinen CBGB New Yorkissa.

Kotimaa
Kai Hahto
Rumpali Kai Hahto treenikämpälläYLE / Antti Haavisto

Vaasalainen Kai Hahto on tullut tutuksi hevibändeistä, muun muassa Rotten Soundista, Wintersunista ja Swallow The Sunista. Viime vuonna lähes puolet vuodesta vierähtikin ulkomailla keikkaillessa.

- 170 keikkaa oli viime vuonna. Viisi kiertuetta, joista kolme Euroopassa ja kaksi Pohjois-Amerikassa. Lisäksi vielä Japanin keikkoja ja tietysti Suomen keikat. Wintersunilta ja Swallow the Sunilta ilmestyi vielä levyt, joten töitä on ollut kiitettävästi. Päivät eivät tahdo riittää kalenterissa, Hahto nauraa.

Hahdon opeille on kysyntää

Kai Hahto on pannut merkille suomalaisen musiikkiosaamisen kiinnostuksen maailmalla. Hän itse jakaa osaamistaan vaasalaisessa Kuula-opistossa.

- Täytyy olla tyytyväinen, koska olen kovan päivätyön tehnyt soittamisen eteen ja edelleen treenaan paljon. Tärkeää on pitää jalat maassa, mutta jollain tavalla se on maksanut takaisin myös, kun on saanut erilaisia soittomahdollisuuksia, Hahto pohtii.

- Ensimmäisen rumpuni sain kolmevuotiaana. Kuusivuotiaana sain ensimmäisen pienen rumpusetin, silloin naksahti ja tiesin että soittaminen on mun juttu, Hahto nauraa.

Soittajan pitää tuntea erilaisia musiikkityylejä

Kai Hahto on omalla urallaan soittanut erilaisia musiikkityylejä. Esimerkiksi Rotten Sound tunnetaan äärimmäisenä grindcore-yhtyeenä. Hahto painottaa, että muusikon on hyvä tutustua erilaisiin musiikkityyleihin.

- Rummut on rytmisoitin ja soittajan pitäisi uskaltaa lähteä myös humppa- ja tanssikeikalle. Jokaisessa musiikkityylissä on omat oivalluksensa ja se opettaa arvostamaan musiikin tekemistä, hän toteaa.

- On helppo tehdä sitä missä on vahva, mutta vasta jos tekee sitä missä on heikko, oppii ymmärtämään omia heikkouksia soitossaan. Siksi olen aina pyrkinyt olemaan avoin kaikkien musiikkityylien suhteen metallista ja jazzista poppiin ja rokkiin.

- Lisäksi olen tyytyväinen, että olen jaksanut pitää inspiraation heikkouksissani, Hahto sanoo.

Myös maailmalla riittää kysyntää

- Olen 90-luvun alusta asti tehnyt näitä hevihommia ja kiertänyt maailmaa. Ihmiset alkavat olla tietoisia siitä mitä teen. Täytyy olla kiitollinen, että ihmiset edelleen jaksavat käydä keikoilla ja ostaa levyjä, Kai Hahto pohtii.