Ammattiopetuksen aloituspaikkaleikkuri kiristää yksityiskoulujen taloutta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on poistamassa opiskelijapaikkojen mukaan maksettavasta rahasta indeksikorotuksen sekä leikkaamassa rahoitusta. Kun aloituspaikkojen määrä samalla vähenee, voi moni yksityinen ammattiopppilaitos ajatua vaikeuksiin.

Kotimaa
Hevostalouden opiskelija Tino Paldan harjaa hevosta.
Mika Moksu / Yle

Hevosalan opiskelija Tino Paldan on kesäopintojaksollaan Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella. Hevos- ja puutarha-alaa opettavan koulun hevoset vaativat hoitoa kesälläkin, siksi yksityisessä ammattioppilaitoksessa opiskellaan loma-aikanakin.

Paldanilla on takanaan ensimmäinen opiskeluvuosi. Uravalinta on ollut selvillä jo kauan, koska kotonakin harjoitetaan hevostaloutta. Yksityinen opetuksentarjoaja saa nuorelta hevosmieheltä kiitosta.

- Asioista on paljon helpompi neuvotella, kun kaikki ei ole niin kiveen hakattua, Paldan sanoo.

Ministeriön kulukuuri oppilaitosten kiusana

Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaleikkuri puraisee myös yksityisiä kouluja. Harjussa aloituspaikat laskevat nykyisestä kahdellakymmenellä viidellä kahteen sataan. Se tarkoittaa koululle puolen miljoonan euron lovea opiskelijapaikkakohtaiseen rahoitukseen.

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on poistamassa opiskelijapaikkojen perusteella jaettavalta rahalta kustannusnousua tasaavan indeksikorotuksen, sekä kaavailee maksuihin prosentin leikkausta. Syynä on rahapula.

Harjun oppimiskeskukselle yhteisvaikutus vuositasolla on miljoonan luokkaa. Se heijastuu väistämättä opetuksen järjestämiseen.

- Joudumme miettimään opetusryhmien vähentämistä ja pienentämistä. Olemme alkaneet jo varautua siihen, sanoo Harjun oppimiskeskuksen rehtori ja toimitusjohtaja Mikko Kunnaala.

Tiukkeneva talous voi pudottaa heikoimmat pelistä

Koko maan lähes 140 ammattioppilaitoksesta yksityisiä on 85. Loput ovat pääasiassa kunnallisia. Kuntien ja kuntayhtymien omistamat oppilaitokset kouluttavat tosin valtaosan, noin 120 000 toisen asteen ammatillisessa perusopetuksessa olevista nuorista. Yksityispuolella jäädään alle 30 000.

Yksityiset järjestävät kuitenkin usein koulutusta, jota kunnalliset oppilaitokset eivät tarjoa, kuten hevostaloutta tai puutarha-alaa.

Oppilaspaikkakohtainen tulo yksityiskouluille on merkittävä, Harjun tapauksessa noin 85 prosenttia. Rehtori uumoileekin osan kouluista luopuvan leikistä.

- On varmasti niin, että joku voi joutua luopumaan. On oppilaitoksia, joilta karsitaan jopa puolet aloituspaikoista, Kunnaala kertoo.