Aamuääntä käheyttävät vatsahapot ja hampaiden narskutus

Erityisesti puhetyöläiset joutuvat tekemään aamuisin töitä saadakseen äänen kulkemaan yöllisen levon jäljiltä. Aamukäheys saattaa kertoa myös refluksitaudista.

Kuva: Hanna Lumme

Äänen aamukäheys perusterveellä ihmisellä johtuu pääsääntöisesti kahdesta syystä: yöllisistä mahahapoista ja hampaiden narskuttamisesta, kertoo voice massage-terapeutti Raija Rautavirta.

- Mahahappo nousee ruokatorveen ja sitä kautta ärsyttää äänihuulia, Rautavirta selittää.

Kyse on refluksitaudista, jonka yksi oire on närästäminen. Refluksitautia voi kuitenkin sairastaa ilman, että närästää lainkaan. Aamukäheys on yöllisen refluksitaudin ensimmäinen oire.

- Yöllä uni saattaa olla syvää, eikä nukkuja herää närästyksen kaltaiseen happoon. Selkeästi hapot kuitenkin ärsyttävät äänihuulia, minkä takia kurkunpää jännittyy ja ääniongelma pahenee.

Myös hampaiden narskutus ja pureminen aiheuttavat aamukäheyttä. Kurkunpää nousee purennan ja kielen jännityksen takia ylöspäin ja lihasjännitys saa kurkun käheäksi.

- Kurkunpää on silloin ollut koko nukkumisen ajan ripustettuna ylös ja aamulla tuntuu selvää rykimisen tarvetta. Staattinen työ on väsyttänyt lihakset.

Stressi pistää leuat louskumaan

Aamukäheyttä ei suinkaan esiinny kaikilla, mutta hampaiden pureminen ja narskuttelu ovat lisääntyneet Rautavirran mukaan hurjasti viimeisen 20 vuoden aikana.

- Kun lääkäri lähettää ääniongelmaisen tutkittavaksi, yleensä taustalla on myös kurkkua rasittava yöpurenta, Rautavirta kertoo.

Kiire ja stressi näkyvät yöllisissä touhuissa niin lapsilla kuin aikuisillakin. Narskuttamista voi vähentää kiskoilla, mutta ainoa varma apu on stressitekijöiden vähentäminen.

- Ihmisillä tapahtuu niin paljon päivän aikana, että sitä täytyy yöllä prosessoida, Rautavirta kertoo.