EU tutkii kaikki toimistonsa vakoilupaljastusten vuoksi

Lehtitietojen mukaan Yhdysvallat on vakoillut EU:n toimistoja sekä Brysselissä että kotimaassa.

Ulkomaat
Työntekijöitä toimistossa.
Tiina Jutila / Yle

EU tutkii toimitilansa kaikkialla maailmassa Yhdysvaltain harjoittamaa vakoilua koskevien paljastusten vuoksi. Lehtitietojen mukaan Yhdysvallat on vakoillut muun muassa EU:n Brysselin- ja Yhdysvaltain-toimistoja.

Väitteiden valossa EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on kehottanut tekemään kattavan turvatarkastuksen, kertoo komission tiedottaja Pia Ahrenkilde Hansen.

Hänen mukaansa kaikissa EU:n toimistoissa tehdään säännöllisestikin tarkastuksia kuuntelulaitteiden varalta.

Komission tiedottaja Michael Mann toteaa, että väitteet Yhdysvaltain vakoilusta koskevat vuotta 2010. EU on muuttanut sen jälkeen toisiin tiloihin sekä New Yorkissa että Washingtonissa. Molemmissa toimistoissa on Mannin mukaan täysin uusi turvallisuusjärjestelmä.

EU on vaatinut Yhdysvalloilta selvitystä vakoiluväitteistä, samoin useat EU-maat.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on keskustellut asiasta EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin kanssa maanantaina Bruneissa, jossa he osallistuvat turvallisuusfoorumiin.

Kerry kertoo luvanneensa selvittää tilanteen ja palata asiaan. Kerry toteaa, ettei hän tiedä vielä väitteiden yksityiskohtia.

Kerry huomauttaa samalla, että lähes kaikki maat käyttävät eri keinoja suojellakseen kansallisia etujaan. Enempää hän ei halua asiaa kommentoida ennen kuin tietää tarkalleen, mikä tilanne on.

Lähteet: AFP, AP, Reuters