1. yle.fi
  2. Uutiset

HRW: Syyrian pakolaiset jumissa rajoilla

Harva sodan repimästä Syyriasta pakeneva ihminen pääsee enää Irakiin, Jordaniaan ja Turkkiin, sanoo Human Rights Watch -järkestö. Syyriasta on jo paennut 1,7 miljoonaa ihmistä.

Ulkomaat
Syyriasta paennut poika seisoo teltan vieressä Turkin Hatayssa.
Syyriasta paenneiden pakolaisleiri Turkin Hatayssa.EPA

Syyrian naapurimaat Irak, Jordania ja Turkki ovat sulkeneet useita raja-asemia tai tiukentaneet rajoituksia, minkä vuoksi kymmenettuhannet pakoon pyrkineet ihmiset ovat jääneet jumiin vaarallisille raja-alueille, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön mukaan vain Libanon päästää edelleen pakolaisia vapaasti rajan yli. Libanonissa on jo noin puoli miljoonaa 1,7 miljoonasta Syyrian sodan pakolaisesta.

– Syyrian naapurien pitää lakata työntämästä ihmisiä takaisin paikkoihin, joissa heidän henkensä on uhattuna, sanoo HRW:n tutkija Gerry Simpson.

Kansainvälistä yhteisöä hän kehottaa auttamaan Syyrian naapureilta pakolaisuuden kustannusten tasaamisessa.

Rajan yli vain satunnaisesti

HRW:n mukaan Irakiin ei ole päästetty käytännössä lainkaan pakolaisia sitten maaliskuun, ja Pohjois-Irakin autonominen kurdialue sulki rajansa toukokuussa. Sen jälkeen rajan yli on päästetty vain yksittäisiä ihmisiä.

Toukokuussa avustustyöntekijät ja pakolaiset kertoivat Jordanian käännyttäneet rajalta tuhansia pakolaisia, ja myös Turkin kerrotaan päästävän rajan yli vain satunnaisia pieniä ryhmiä. Tuhannet pakolaiset odottavat rajan takana alueella, jonne Syyrian ilmavoimat on tehnyt iskuja, HRW sanoo.

Irakin, Jordanian ja Turkin viranomaiset eivät ole kommentoineen HRW:n syytöksiä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi