Keski-Suomesta ei ole löytynyt uusia punamätäesiintymiä

Keski-Suomen mansikkapelloilta ei tänä kesänä ole löydetty punamätää. Lopulliset tulokset taudin esiintymisestä saadaan vasta loppukesällä, jolloin mansikkaviljelmillä tehdään vuosittaiset tuhoojakartoitukset.

Keski-Suomi
Punamädän laikuttamaa mansikkapeltoa
Evira

Viime vuonna punamätää löytyi Keski-Suomessa neljältä tilalta. Osa viljelijöistä joutui laittamaan mansikkapellot kokonaan pakettiin.

- Pienemmillä tiloilla, joilla ei ollut sitten puhdasta maata ottaa sitten uudelleen tai jos tuli semmoinen tilanne, että tila katso, että ne taloudelliset vastoinkäymiset oli liian kovia niin siinä vaiheessa varmaan sitten lopetettiin kokonaan. Mutta sen tiedon mukaan, mikä minulla on, osa tiloista on toiminnassa edelleen, kertoo kasvitarkastaja Aili Vuorenmaa Keski-Suomen Ely-keskuksesta.

Sitkeä sienitauti

Punamätä on siitä ikävä kasvitauti, ettei pelkkä kasvustojen hävittäminen riitä.

- Tämä bakteeri saattaa säilyä maaperässä 15 vuotta ilman isäntäkasvia. Eli käytännössä maan tulee olla sen aikaa sellaisten kasvien viljelyksessä, jotka eivät ole punamädän isäntäkasveja, Vuorenmaa tarkentaa.

Mansikan lisäksi punamätä voi iskeä jättivadelmaan. Silmämäärisesti tautia on vaikea huomata. Punamätä näivettää ensimmäisenä sivujuuret, jolloin veden ja ravinteiden saanti häiriintyy. Myöhemmin mätä tuhoaa koko kasvin. Mansikkapelloilla punamätä näkyy ensin kitukasvuisina laikkuina.

- Paras keino ehkäistä punamätää on varmistaa istutettavien taimien terveys. On vahva epäilys, että punamätä on tullut Suomeen ulkomailta tilattujen taimien mukana. Ensimmäiset havainnot taudista tehtiin nimittäin lohkoille, joille oli istutettu ulkomaalaisia mansikan taimia, Aili Vuorenmaa kertoo.