1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Saksan vihreät: Saksasta tai muualta EU:sta turvapaikka Snowdenille

Yhdysvaltain urkintaohjelman paljastaneen Snowdenin ei pitäisi joutua turvautumaan sananvapauksia rikkoviin maihin, Saksan vihreiden puheenjohtaja sanoo.

Edward Snowden. Kuva: EPA

Saksan tai jonkin muun Euroopan unionin jäsenmaan pitäisi tarjota turvapaikka Yhdysvaltain urkintaohjelman paljastaneelle Edward Snowdenille, koska hän on tehnyt palveluksen Euroopalle, sanoo Saksan vihreiden puoluejohtaja Jürgen Trittin.

– Läntisille demokratioille on noloa, että ihminen, joka on palvellut demokratian asiaa ja paljastanut suuria perusoikeuksien loukkauksia, joutuu hakemaan turvaa perusoikeuksia loukkaavilta despooteilta, Trittin sanoi ARD-tv-yhtiön haastattelussa maanantaina.

Trittin ei täsmentänyt, mihin maihin lausunnollaan viittasi. Snowden on anonut turvapaikkaa Ecuadorista. Parhaillaan hän on jumissa lentokentällä Venäjällä. Yhdysvallat on perunut hänen passinsa ja vaatinut hänen pidätystään.

Jos Snowden hakisi turvapaikkaa EU:sta, hänen anomuksensa käsiteltäisiin Geneven sopimuksen mukaisesti, kuten kenen tahansa muunkin, liittokansleri Angela Merkelin edustaja Steffen Seibert kommentoi.