Mustikkasato kypsyy lähiviikkoina

Metsätutkimuslaitoksen mukaan tämänvuotisesta sadosta on hyvästä säästä huolimatta tulossa keskinkertainen. Edellisvuoden kaltaista hyvää mustikkavuotta seuraa yleensä heikompi sato.

Kuva: Yle

Kesän ensimmäiset mustikat ovat lähiviikkoina kypsiä poimittaviksi metsistä. Lämmin alkukesä on suosinut marjojen kasvua, mutta aivan vielä ei kannata lähteä marjastamaan.

- Osa on kypsiä jo, mutta suuri osa punertavia ja raakoja. Vielä kannattaisi odottaa viikko kaksi, ennen kuin näitä kannattaa alkaa poimimaan. Piirakkaan voi vähän raaempia kerätä, jos on mustikkapiirakan himo, mutta säilöntään ei missään nimessä, arvioi Marttaliiton Kaisa Härmälä Helsingin keskuspuiston mustikka-antia.

Kaisa Härmälä Kuva: Yle

Vaikka lämpimät säät suosivatkin marjoja, metsäntutkimuslaitos odottaa vuoden mustikkasadosta vain keskinkertaista. Tämä ei laitoksen tilastojen valossa yllätä, sillä edellisvuonna kerättiin runsas mustikkasato. Hyvää mustikkavuotta seuraa säännöllisesti heikompi vuosi, kun mustikka ei saa tarpeeksi ravinteita suureen satoon.

Kotimainen mustikka kestää kansainvälisenkin vertailun maailmalla suosittuihin superruokiin, jotka sisältävät paljon vitamiineja ja ravinteita määräänsä nähden. Mustikka sisältää runsaasti C-vitamiinia ja muita terveellisiä ravintoaineita. Marjojen lisäksi kasvin lehtiä voi käyttää salaatissa ja teessä.