1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Putin: Snowden on vapaa lähtemään

Venäjän presidentin mukaan Snowden voi jäädä myös Venäjälle. Karkotusuhkaa hänellä ei ole, Putin sanoi.

Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Yhdysvaltain urkintaohjelman paljastanutta Edward Snowdenia ei uhkaa karkotus Venäjältä.

– Venäjä ei ole ikinä karkottanut ketään minnekään, eikä aio edelleenkään tehdä niin, Putin vastasi Moskovassa öljynviejämaiden kokouksen yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Snowden on anonut turvapaikkaa Ecuadorista, ja Putinin mukaan hän voi kaikin mokomin lähteä mihin tahansa hänet vastaanottavaan maahan. Hän voi myös asettua Venäjälle, jos lakkaa vuotamasta salaisuuksia.

– Jos hän haluaa jäädä Venäjälle, sille on yksi ehto: hänen on lakattava vahingoittamasta yhdysvaltalaisia kumppaneitamme, Putin sanoi ja myönsi, että ehto saattaa kuulostaa oudolta hänen suustaan.

"Snowden kokee olevansa kuin Saharov"

Putinilta kysyttiin myös, onko jollakin kokouksen osanottajista – esimerkiksi Venezuelan tai Bolivian edustajilla – aikeita viedä Snowden mukanaan Venäjältä. Putin vastasi, ettei hänellä ole sellaisesta tietoa.

Hän painotti, ettei Venäjän turvallisuuspalvelu ole tehnyt minkäänlaista yhteistyötä Snowdenin kanssa eikä Snowden ole Venäjän agentti.

– Hän ei koe olevansa tiedustelupalvelun jäsen, vaan ihmisoikeusaktivisti, uuden ajan toisinajattelija, vähän niin kuin Saharov, Putin sanoi viitaten neuvostovallan ihmisoikeusrikoksia vastustaneeseen Andrej Saharoviin.