Venäjä vahvisti: Snowden hakee turvapaikkaa Venäjältä

Snowdenin anomuksen jätti häntä saattanut Wikileaks-vuotosivuston edustaja.

Yhdysvaltain urkintaohjelman paljastanut Edward Snowden on hakenut poliittista turvapaikkaa Venäjältä, vahvistaa Venäjän ulkoministeriön edustaja.

Hänen mukaansa Wikileaks-vuotosivuston edustaja jätti Snowdenin anomuksen Moskovan Šeremetjevon lentokentän konsulaattitoimistoon eilen sunnuntaina.

Wikileakin edustaja matkusti Snowdenin mukana Hongkongista Moskovaan viikko sitten. He ovat olleet sen jälkeen kentän transitoalueella eli eivät virallisesti Venäjällä. Snowden oli sanonut haluavansa Ecuadoriin.

Putin antoi jo hyväksyntänsä

Presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina, että halutessaan Snowden saa jäädä Venäjälle, jos lakkaa paljastamasta Yhdysvaltain tiedustelusalaisuuksia.

– Jos hän haluaa jäädä Venäjälle, sille on yksi ehto: hänen on lakattava vahingoittamasta yhdysvaltalaisia kumppaneitamme, Putin sanoi ja myönsi, että edellytys saattaa kuulostaa oudolta hänen suustaan.

Hän painotti, ettei Venäjän turvallisuuspalvelu ole tehnyt minkäänlaista yhteistyötä Snowdenin kanssa eikä Snowden ole Venäjän agentti.

– Hän ei koe olevansa tiedustelupalvelun jäsen, vaan ihmisoikeusaktivisti, uuden ajan toisinajattelija, vähän niin kuin Saharov, Putin sanoi viitaten neuvostovallan ihmisoikeusrikoksia vastustaneeseen Andrej Saharoviin.