Hyppää sisältöön

Lääkäreiden taloudelliset kytkökset lääketeollisuuteen läpinäkyviksi

Lääketeollisuus haluaa parantaa mainettaan julkistamalla lääkäreille maksamiaan palkkioita. Vuoteen 2016 mennessä lääketeollisuus aikoo kerätä internetiin julkisia rekistereitä muun muassa lääkäreiden lääkeyrityksiltä saamista tutkimuspalkkioista sekä matkakorvauksista. Rekisteristä tulee lääkäreille vapaaehtoinen.

Kuva: Yle

Lääkeyrityksiä on syytetty viime aikoina tautitehtailusta, lääkäreiden lahjonnasta sekä virheellisestä markkinoinnista. Viime vuonna yhdysvaltalainen lääkejätti sai lääkehuijauksesta miljardisakot.

Nyt lääketeollisuus Euroopassa haluaa kirkastaa kuvaansa perustamalla nettiin julkisia tietokantoja, joista käyvät ilmi lääkäreille ja terveydenhuollon organisaatioille maksetut edut.

Tällaisia ovat esimerkiksi asiantuntija- ja konsultaatiopalkkiot, palkkiot tutkimus- ja tuotekehitystyöstä sekä korvaukset kustannuksista, jotka liittyvät lääkeyritysten järjestämiin tilaisuuksiin.

- Haluamme tehdä läpinäkyviksi lääketeollisuuden ja terveydenhuollon ammattilaisten väliset kytkökset, kuvaa Lääketeollisuus ry:n viestintäjohtaja Tuomas Nurmela.

Terveyssosiologian professori Markku Myllykankaan mukaan lääkeyritykset pitävät lääkäreille seminaareja siksi, että tutkimuksissa on osoitettu, että lääkefirmojen järjestämien koulutustilaisuuksien jälkeen lääkärit määräävät enemmän sponsoreiden lääkkeitä.

- Jos lääkefirmat eivät hyötyisi taloudellisesti koulutustilaisuuksista, ne loppuisivat heti. Lääkefirmat eivät harjoita hyväntekeväisyyttä. Silti monet lääkärit teeskentelevät uskovansa, että lääkefirmat ovat kiinnostuneita koulutuksesta sinänsä, Myllykangas kritisoi.

Suomeen tulee yksi tai 50 rekisteriä

Aloite on EFPIAn eli Euroopan lääketeollisuusyhdistysten kattojärjestön tekemä. Se määrittää periaatteet ja ohjeistuksen, jotka EFPIAn jäsenyhdistykset toimeenpanevat Euroopan maissa.

Osassa Euroopan maista uudistus pannaan toimeen lainsäädännöllä, mutta Suomessa rekisterit sisällytetään Lääketeollisuuden Eettisiin ohjeisiin (siirryt toiseen palveluun).

Vielä on auki, pääsevätkö kuluttajat Suomessa katsomaan lääkäreiden tietoja kootusti yhdestä Lääketeollisuus ry:n ylläpitämästä rekisteristä, vai perustavatko kaikki yhdistyksen viisikymmentä jäsenyritystä omat rekisterinsä.

- Yritysten omien rekistereiden etu olisi se, että rekistereiden tiedot olisivat oikeampia ja lääkäreiden oikeusturva toteutuisi paremmin, koska tietoja käsittelee vähemmän välikäsiä, selvittää Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Laura Labart.

Jos rekistereitä olisi 50, tietokantojen yleisöä palveleva tarkoitus tuskin toteutuisi kovin tehokkaasti, arvioi Markku Myllykangas.

- Kyllä yleisön kannalta olisi ehdottomasti parempi, jos rekistereitä olisi vain yksi.

Se kuitenkin jo tiedetään, että rekistereistä löytyvät periaatteessa kaikkien lääkäreiden tiedot, jotka ovat saaneet mitä tahansa palkkioita tai korvauksia tai osallistuneet mihin tahansa lääketeollisuuden maksamaan tapahtumaan tai tutkimukseen kolmen viime vuoden aikana.

Myös summat tulevat julkisiksi.

- Tällä työllä päästään tekemään läpinäkyväksi myös se, minkälainen osuus lääkäreistä tekee hyvin tiivistä yhteistyötä lääkeyritysten kanssa, ennustaa Nurmela.

Rekisteri on lääkäreille käytännössä vapaaehtoinen

Suomessa asuvia lääkäreitä oli vuoden 2013 alussa 19 865 (siirryt toiseen palveluun).

Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn perusteella yritykset investoivat vuonna 2011 terveydenhuollon henkilöstön jatkokoulutukseen 15,9 miljoonaa euroa.

Käytännössä ei ole varmuutta, tulevatko rekistereihin kaikkien lääkeyrityksiltä etuja saaneiden lääkäreiden tiedot.

Rekisteri on lääkäreille vapaaehtoinen, sillä Suomen tietosuojalain mukaan henkilön pitää suostua siihen, että hänen henkilötietojaan kerätään rekistereihin.

Markku Myllykangas kiittää avoimuutta lisääviä toimia, mutta ei usko, että rekisteri tuo suurta muutosta. Hän näkee uudet rekisterit pikemminkin "mainoskampanjana".

- Lääkefirmojen tarkoitus on edelleenkin myydä mahdollisimman paljon lääkkeitä, mahdollisimman kalliilla hinnalla, mahdollisimman monelle ja mahdollisimman pitkäaikaiseen käyttöön, kertaa Myllykangas.