Portugalin valtionvarainministeri eroaa

Valtionvarainministeri Vitor Gaspar on eronnut. Gaspar on herättänyt tunteita Portugalissa, sillä hän korotti veroja ja leikkasi julkista kulutusta turvatakseen kansainvälisen lainoituksen.

Ulkomaat

Portugalin valtionvarainministeri Vitor Gaspar on eronnut tehtävästään. Gaspar on kiistelty hahmo Portugalissa, sillä hän pisti maan talouden matokuurille turvatakseen EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainat.

Portugalin keskuspankin entinen neuvonantaja toteutti kansainvälisen yhteisön asettamat vaatimukset Portugalin lainoitukselle. Gaspar korotti vaatimusten mukaisesti veroja, leikkasi valtion menoja ja vähensi valtionhallinnon työpaikkoja Portugalin talouden tervehdyttämiseksi.

Arvostelijoiden mukaan Gaspar toteutti sinisilmäisesti EU:n, IMF:n ja EKP:n vaatimukset, vaikka oli olemassa merkkejä siitä, että kansainvälisten lainoittajien vaatimukset heikentävät Portugalin taloutta entisestään.

Portugalin presidentin kanslian mukaan maan uudeksi valtionvarainministeriksi nousee Maria Luis Albuquerque. Albuquerque on Portugalin valtiovarainministeriön valtiosihteeri.

Lähteet: AFP, AP, Reuters