1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Snowden lähestyi Ecuadoria kirjeellä - uhkaa Yhdysvaltoja uusilla tietovuodoilla

Tietovuotaja Snowden rikkoi hiljaisuuden, joka on jatkunut siitä asti, kun hän matkusti Hongkongista Moskovaan kahdeksan päivää sitten.

Edward Snowden. Kuva: EPA

Yhdysvaltain viranomaisten tietourkinnan paljastanut Edward Snowden uhkaa tehdä uusia Yhdysvaltoja koskevia paljastuksia.

Snowden esittää uhkauksen Ecuadorin hallitukselle osoittamassaan kirjeessä. Asiasta raportoiva uutistoimisto Reuters kertoo nähneensä kirjeen.

Tietovuotaja Snowden ei ole viestinyt julkisesti sen jälkeen, kun hän matkusti Hongkongista Moskovaan kahdeksan päivää sitten.

Snowden sanoo kirjeessään olevansa vapaa tekemään uusia paljastuksia Yhdysvaltojen harjoittamasta vakoilusta. Snowden myös syyttää Yhdysvaltoja "laittomasta ajojahdista".

Kirjeessään Snowden kiittää Ecuadoria siitä, että maa auttoi häntä pääsemään Venäjälle. Kiitosta saa myös se, että Ecuador on tarkastellut Snowdenin turvapaikkahakemusta.

Venäjä vahvisti maanantaina yhdysvaltalaisen Snowdenin hakeneen turvapaikkaa Venäjältä. Presidentti Vladimir Putin totesi Snowdenin voivan jäädä Venäjälle, jos hän lakkaa paljastamasta Yhdysvaltain tiedustelusalaisuuksia. Snowdenin uskotaan oleskelevan Moskovan lentokentän kansainvälisellä alueella.