1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Wikileaks: Snowden haki turvapaikkaa Suomesta

Suomen ulkoministeriön mukaan hakemus saapui faksilla Suomen Moskovan-suurlähetystöön.

Edward Snowden Kuva: Reuters

Vuotosivusto Wikileaksin mukaan Yhdysvaltain viranomaisia pakoileva tietovuotaja Edward Snowden on hakenut turvapaikkaa myös Suomesta. Snowden on lähettänyt turvapaikkahakemuksen kaikkiaan 21 maahan. Wikileaks sanoo, että Snowdenin turvapaikkahakemukset on toimitettu Venäjän konsulaattiin Sheremetjevon lentokentällä Moskovassa. Hakemukset toimitti vuotosivuston lakiasianneuvoja Sarah Harrison.

Suomen ulkoministeriön mukaan hakemus saapui faksilla Suomen Moskovan-suurlähetystöön.

Suomen lisäksi muista pohjoismaista Snowden on lähettänyt turvapaikkahakemuksen Norjaan ja Islantiin. Myös Norjan ulkoministeriö on vahvistanut, että se on saanut Snowdenin hakemuksen. Listalla on paljon myös EU-maita kuten Itävalta, Ranska, Saksa, Italia, Irlanti, Puola, Hollanti ja Espanja.

Edward Snowden Wikileaksin mukaan on hakenut turvapaikkaa myös Ecuadorista, Boliviasta, Brasiliasta, Kiinasta, Kuubasta,  Intiasta,  Nicaraguasta, Venäjältä,  Sveitsistä ja Venezuelasta.

Aikaisemmin Snowden mieli turvapaikkaa myös Venäjältä, jossa hän tällä hetkellä oleskelee. Snowden veti kuitenkin hakemuksensa pois sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi, että Snowden saa jäädä Venäjälle, jos hän lakkaa paljastamasta Yhdysvaltain tiedustelusalaisuuksia.

Sisäministeriö: Turvapaikkaa pitää hakea Suomen rajojen sisällä

Suomen sisäministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Sutter muistuttaa, että Suomessa turvapaikkaa ei ole mahdollista hakea ulkomailta käsin tai kirjeitse vaan turvapaikkahakemus pitää jättää Suomen rajojen sisäpuolella.

- Tietysti asialliseen yhteydenottoon virkamiehet vastaavat ja kertovat tarvittaessa, miten menettely Suomessa toimii, Sutter selventää.