1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sisäministeriö: Snowden ei voi hakea turvapaikkaa Suomesta ulkomailta

Toisin kuin Wikileaksin tiedotteessa kerrotaan, amerikkalainen tietovuotaja Edward Snowden ei voi hakea turvapaikkaa Suomesta ollessaan itse ulkomailla. Turvapaikkahakemuksen voi jättää vain Suomen maaperältä.

Edward Snowden Kuva: Reuters

Edward Snowden ei voi hakea turvapaikkaa Suomesta maan rajojen ulkopuolelta, kerrotaan sisäasiainministeriöstä. Turvapaikkaprosessi voidaan ministeriön neuvottelevan virkamiehen Sanna Sutterin mukaan aloittaa vain, jos hakija on Suomen alueella ja luovuttaa henkilökohtaisesti hakemuksensa Suomen poliisille tai rajatarkastusviranomaisille.

- Suomestahan turvapaikkaa ei ole mahdollista hakea ulkomailta käsin eikä kirjeitse. Turvapaikkahakemus jätetään henkilökohtaisesti maahan saavuttua Suomen viranomaisille, Sutter kertoo Yle Uutisille.

Sutterin mukaan Snowdenin mahdolliseen yhteydenottoon vastataan tarpeen tullen ja tiedotetaan häntä Suomen laista, mutta enempiin toimenpiteisiin hakemus ei tällä erää johda.

Suomen käytännöt ovat samoja kuin monissa muissa maissa, joista Snowdenin on kerrottu hakeneen turvaa. Valtaosassa Euroopan maista turvapaikkahakemus voidaan jättää vain maan sisällä.